Stormskador kan orsaka syrebrist i havet

Stormen Gudrun kan orsaka nya algblomningar och syrebrist i Laholmsbukten. Man ser nu att näringsämnen från skogen sköljs ut i bukten via vattendragen, säger Jonas Svensson på länsstyrelsen i Halland.

– Redan i dagsläget ser vi ökade transporter av fosfor från vattendragen i skogen på grund av stormfällningen. Det finns mätningar som visar att det lakas ur enorma mängder fosfor ur barken på timmerlager som vattnas, säger Jonas Svensson limnolog på länsstyrelsen i Halland.

När det inte längre finns så många träd som kan suga upp näringsämnen i skogen samlas näringen i stället i marken. När det regnar kan stora mängder kväve och fosfor sköljas ut i vattendragen och vidare till havet.

Varnade för ett år sedan
För detta varnade skogsforskarna vid Tönnersjöhedens försöksodling utanför Halmstad redan för ett år sedan.

Men nu har man också sett att halterna av fosfor i vattendragen faktiskt har stigit. Om det regnar mycket just när det finns mycket alger i Laholmsbukten på sensommaren så kan det ge nya stora algblomningar, kanske i sommar eller nästa sommar.

Kan bli som på 80-talet
– Vi kanske kan se sådana effekter som fanns på 80-talet då det låg grönalger på våra stränder. Även bottnarna i Laholmsbukten kommer att få försämrade förhållanden när algerna dör och sjunker ner till botten.

Får vi tillbaka den svåra syrebrist som tidigare varit i Laholmsbukten?

– Det skulle tillfälligtvis bli så, säger Jonas Svensson, limnolog på länsstyrelsen i Halland.

Magnus Hagström, SR Halland
magnus.hagstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".