USA hotar anfalla Iran

På lördagen beslutade FN:s atomenergiorgan IAEA vid ett möte i Wien att hänskjuta frågan om Irans kärnvapenutveckling till FN:s säkerhetsråd. Iran har från och med söndag återkallat IAEA:s inspektörer. USA ökar nu trycket mot Iran.

Rysslands försvarsminister Sergei Ivanov uppmanade på söndagen Iran att godta det ryska erbjudandet att förse landet med anrikat uran för civil användning för att garantera att kärnbränslet inte används till kärnvapen.

Israeliska underrättelsekällor uppger att Iran redan inom en månad kan börja anrika uran och inleda kärnvapenframställning.
Ledande republikaner i USA utesluter inte ett amerikanskt anfall mot landet om inte Iran tydligt visar att man inte utvecklar kärnvapen.

– Ett viktigt steg som sänder ett klart meddelande till regimen i Iran att världen inte kommer att tillåta Irans regim att inneha kärnvapen. Så kommenterar president George Bush från sin ranch i Texas  IAEA:s beslut att hänskjuta frågan till FN:s säkerhetsråd .

Militärt ingripande
Senator John McCain ledamot av försvarsutskottet och en av favoriterna till att bli republikanernas presidentkandidat säger att ett militärt ingripande kan bli aktuellt.

– Det finns en möjlighet att ingripa militärt mot Iran, det kan inte tas ifrån bordet. Men innan dess måste vi undersöka alla andra möjligheter, en av dem är att göra som vi gör nu gå till säkerhetsrådet. Ett militärt ingripande är det sämsta alternativet med ett undantag att Iran tillåts ha kärnvapen. Det skulle destabilisera hela Mellanöstern och hjälpa dem att uppfylla sitt löfte att utplåna Israel, säger senator John McCain.
Hoppas på Ryssland
USA hoppas att Ryssland under de 30 dagar som återstår till säkerhetsrådsmötet ska få Iran att avstå från att anrika uran. Går inte det och om inte Ryssland och Kina då går med på sanktioner vill USA ge intrycket att man kan komma att anfalla Iran.

Men Pentagon vet att det är svårt att starta ett nytt krig i Mellanöstern. Kärnforskningsanläggningarna som delvis är underjordiska är svåra att precisionsbomba och ett stopp i oljetillförseln från Iran skulle innebära dramatiskt höjda oljepriser som kan utlösa en världsomfattande ekonomisk depression.

Thomas Nordegren, Washington
thomas.nordegren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".