Irak försökte få FOA:s hjälp

Iraks försök att komma över avancerat kärnvapenkunnande har också riktats mot Sverige och dåvarande Försvarets forskningsanstalt, FOA. 1988 kom ett telex från Irak till FOA:s kärnvapenavdelning med en inbjudan att skicka en namngiven kärnvapenforskare till Bagdad.
Det handlar om kärnvapenforskaren Erik Vitalis. Erik Vitals berättar för Ekot att han får en inbjudan om att komma till Bagdad och föreläsa om både teori och praktik, I Inbjudan står också att resan är gratis och att han kommer att bli mycket väl behandlad. Ensam i Sverige Den forskning som Erik Vitalis arbetade med vid FOA:s kärnvapenavdelning vid den här tiden handlade bland annat om plasmafysik och extremt energirik neutronstrålning. Erik Vitalis var ensam om sin speciella forskningsinriktning i Sverige, men i den stora kärnvapenanläggningen i Los Alamos i USA , så pågick ett betydligt större arbete med samma frågor, under stor sekretess. – PÅ något sätt har någon irakisk agent i USA fått en uppgift om att en helt ny typ av fusionsforskning bedrevs i Amerika på grundval av idéer som kom från Sverige och från en svensk forskare vid namn Vitalis, så mycket visste de tydligen, säger Erik Vitalis. FOA tackade nej Erik Vitalis informerade själv FOA:s dåvarande generaldirektör Bo Rybeck, om den irakiska kontakten och inbjudan till Bagdad. Bo Rybeck säger att inbjudan var formulerad på ett sådant sätt att FOA misstänkte det var ett försök att få tag i en ny form av farliga saker rörande kärnvapen. – Vi var allihop överens om att vi inte skulle åka, säger Bo Rybeck. Oklart om svenskarna användes Det kan ha funnits svenskar inom både det irakiska kärnvapenprogrammet och inom Iraks program för kemiska vapen. Ambassadör Rolf Ekéus, som tidigare var chef för UNSCOM, FN:s vapeninspektioner i Irak på 1990-talet bekräftar att han själv sett interna irakiska dokument med namn på minst en svensk. Enligt uppgifter till Ekot kan det ha funnits fler. Det handlar om detaljerade irakiska personakter över västerländska experter, inklusive samtalsuppteckningar och irakiska intervjuer med utländska specialister, inklusive svenskar, som i de flesta fall själva erbjudit sina tjänster till Iraks program för kemiska vapen och kärnvapen. Ekots granskning har inte lett till svar på om svenskarna anställdes av Irak eller avvisades.
Christer Larsson, reporter Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".