Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Förvirrat om ny afghansk president

I Kabul inleddes på tisdagen det traditionella rådslag, eller Loya jirga, som ska välja en ny regering för Afghanistan. Rådslaget hade försenats med ett dygn på grund av en tvist om exilkungen Zahir Shahs roll, och förvirringen fördjupades när nuvarande premiärministern Hamid Karzai förklarade sig vald till president, trots att ingen votering skett.
Med läsning ur koranen och sjungande av afghanska nationalsången inleddes Loya jirgan i Kabul på tisdagen, de 1.500 delegaterna från olika folkslag och olika delar av landet ska försöka enas om en ny, mera representativ regering. Rådslaget var mer än ett dygn försenat, orsaken var en kontrovers kring exkungen Zahir Shah, det finns många afghaner som vill se honom återta posten som statschef, något som en mäktig tajikisk fraktion i den sittande regeringen är starkt emot. Det var exkungen som fick de kanske varmaste applåderna i dag, men i sitt tal sa den 87-årige Zahir Shah att han inte kandiderar till statschefsposten, och han gav i stället den sittande premiärministern Hamid Karzai sitt fulla stöd för det jobbet. Många delegater sa att de var besvikna över att exkungen inte kandiderar för statschefsjobbet, de sa att han utsatts för påtryckningar från USA och andra, som inte vill utmana den militärt starka tajikiska fraktionen. Iskan hos en del delegater växte ytterligare på tisdagskvällen efter att Hamid Karzai i en intervju slog fast att han nu valts till president av Loya jirgan, detta utan att någon enda votering hållits under rådslagets första dag. Senare sa en talesman för Karzai att hans chef hade missförstått situationen, och det är Loya jirgans deltagare som först under onsdagen kan välja Karzai till president. En av de viktigaste uppgifterna för Loya jirgan blir att utse en ny regering, en regering om bättre reflekterar Afghanistans brokiga etniska sammansättning. Ett tecken på att en ommöblering redan påbörjats är att inrikesministern Qanoni på tisdagen tillkännagav sin avgång. Utrikesminister Abdullah, som också ingår i den mäktiga tajikiska fraktionen, sa på tisdagskvällen att den nya regeringen kommer att bli mera representativ.
Nils Horner, Kabul

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".