Var tredje får lämna tågtillverkaren Bombardier

Det blir kännbara neddragningar för tågtillverkaren Bombardier i Kalmar. På tisdagseftermiddagen varslade man 260 av dom 650 anställda vid fabriken om uppsägning.
Bombardier är en av världens största tågtillverkare. Fabriken i Kalmar, som en gång i tiden ingick i ABB-koncernen, har fått problem sen orderna börjat sina. Ett hårt slag var då Stockholms Lokaltrafik, SL, i april beslöt sig för att köpa 55 pendeltågvagnar från en fransk tillverkare, som gjorde jobbet billigare än Bombardier. Och när dom sista öresundstågen och reginatågen är färdiga i början av nästa år, behövs alltså inte en tredjedel av personalen. Men någon nedläggning är det inte tal om ännu säger Jörgen Madebrink som är chef för fabriken i Kalmar. Man förhandlar visserligen om nya kontrakt, men för personalen ser det mörkt ut. Facket hoppas kunna förhandla ner antalet varslade till färre än dom nu 260 varslade personerna. I Västerås, där Bombardier också har verksamhet, finns en övertalighet på 70-talet anställda varav merparten är tjänstemän men några varsel kommer inte att läggas här.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".