NCC-chefer åtalas för bedrägeri

På tisdagen inleddes en rättegång i Linköpings tingsrätt mot ett antal chefer på byggföretaget NCC. Cheferna åtalas för bedrägeri mot det egna bolaget i samband med den olagliga asfaltskartell, som NCC erkände i vintras. Trots att åklagaren visade upp en faktura som styrker att det har förekommit kartellbildning inom asfaltsbranschen,så har man enbart åtalat de tidigare cheferna för bedrägerier mot det egna företaget och helt bortsett från misstankarna om kartellbildning.
Det är sju tidigare chefer inom NCC samt en anställd från ett annat företag som är åtalade för grovt bedrägeri och försök till grovt bedrägeri. Åklagaren hävdar att cheferna för egen vinning har förmått andra företag att ställa ut osanna fakturor till NCC och att en del av pengarna genom olika transaktioner kommit de åtalade till godo. NCC kräver tillbaka tre miljoner kronor plus ränta från de åtalade. De tidigare NCC-cheferna hävdar att de osanna fakturorna har reglerat ett samarbete mellan flera företag kring anbud på olika asfaltsentrepenader. De hävdar också att högre chefer har känt till detta. Chefsåklagare Jonas Strömberg berättade förvisso att det i ett sent skede av förundersökningen dykt upp två fakturor, där högre NCC-chefer medger att någon form av uppgörelse med andra företag ligger bakom. En av fakturorna var från byggföretaget PEAB och visades upp i rätten. Ändå anser han att det saknar betydelse för bedrägeriåtalen och att det är konkurrensverkets sak att utreda karteller.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".