Fortsatt debatt om sjukfrånvaron

Det är allvarliga brister på arbetsplatserna som orsakar de ökande sjukskrivningarna och inte att ersättningsnivåen för sjukskrivna är för hög. Det säger biträdande socialminister Ingela Thalén. Ingela Thalén tillbakavisar studien som forskare på Handelshögskolan gjort och som visar att antalet sjukskrivna ökar under perioder när ersättningen är hög, och minskar när villkoren är sämre.
Biträdande socialminister Ingela Thalén säger att det snarare är så att för många går till arbetet fastän de borde vara sjukskrivna. – De sliter ner sig, de borde kanske stanna hemma några dagar för att undvika långvarig sjukskrivning, säger Ingela Thalén. Ingen koppling Ingela Thalén anser inte att en förmånlig sjukersättning kan kopplas ihop med en hög andel sjukskrivna, vilket professor Magnus Henreksson och hans kollega Mats Persson vid Handelshögskolan i Stockholm kom fram till i sin undersökning om ersättningen och sjukskrivningarna under perioden 1955-1999. Till exempel har det aldrig varit fler sjukskrivna i Sverige än i slutet av 1980-talet då karensdagen slopades. Sedan sjönk sjukskrivningarna igen när karensdag infördes. ''Fusket inte huvudproblemet'' Professor Magnus Henreksson kritiserade regeringen för att enbart uppmärksamma brister i arbetsmiljön och inte alls se till vad sjukersättningsnivån betyder. Den kritiken är inte berättigad anser Ingela Thalén., som säger att det finns många belägg för att det är just brister på arbetsplatserna som leder till den ökande sjukskrivningen. Ingela Thalén anser inte att villkoren för sjukersättning är något problem även om det kan finnas de som utnyttjar systemet: – Det är inte fusket som är huvudproblemet, problemet är att det förekommer alldeles för stor ohälsa i arbetslivet, säger Ingela Thalén.
Erik Ridderstolpe, inrikespolitisk reporter

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".