Brittisk ekonomi påverkas av fotbolls-VM

Samtidigt som Sverige möter Argentina i fotbolls-VM på ondagsmorgonen spelar England mot Nigeria. Koncentrationen på arbetsplatserna väntas bli minimal och försök görs att räkna ut hur mycket fotbolls-VM kommer att kosta Storbritannien i produktionsbortfall .
Aktiviteten väntas gå ned i Londons finanskvarter, där börsmäklarna på onsdagsmorgonen kan antas ha ett öga på TV- skärmen under matchen, som börjar halv åtta brittisk tid. På grund av tidsskillnaden som gör att de flesta matcherna spelas under Europas morgon- och - lunchtimmar har årets fotbolls-VM ovanligt stora effekter på arbetslivet och enligt beräkningarna skulle BNP, bruttonationalprodukten, i Storbritannien minska med motsvarande femtio miljarder kronor om England går vidare till finalen . Utslaget på befolkningen skulle det betyda närmare tusenlappen per person och någon har hädiskt påpekat att alla inte är engagerade och medskyldiga, att det i vanliga fall faktiskt är fler engelsmän som ägnar sig åt fågelskådning än åt att titta på fotboll under helgerna . Men BNP-bortfall i form av förlorade arbetstimmar kan i viss mån komma att uppvägas av ett uppsving för reklamen och en ökad försäljning av vissa varor. Japanfebern har till exempel gjort att det köps sushi som aldrig förr och öl och champagne har långt större åtgång än vanligt. Pubarna gör goda affärer och en följd av det är att försäljningen av munvatten har gått upp med hela 25 procent. Tydligen är det många som behöver justera andedräkten när de försenade går till jobbet efter matchen .
Titti Nylander, SR:s korrespondent i London

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".