Abdel Nasr Raijan. Foto: Christer Fridén/SR.

"Uppmanades aldrig gå i färjans livbåtar"

De senaste uppgifterna om överlevande från färjkatastrofen i Röda Havet pekar mot att över 450 passagerare klarade sig. De överlevande undrar varför besättningen hela tiden låtsades som inget var farligt fastän alla såg att det brann ombord.

På måndagen angrep anhöriga till offren rederiets kontor i Safaga i protest mot att de inte får veta vad som hänt deras anhöriga. De kastade ut möbler och brände företagets skylt. Några satte också eld på bildäck på vägarna till hamnen. .

Abdel Nasr Raijan, en av de överlevande från färjan Salaam Boccacio, berättar att kaptenen och besättningen inte gjorde någonting för att förbereda de omkring 1 400 ombord på att branden kunde sluta med ett haveri.

Inga flytvästar delades ut, snarare hindrades folk från att ta på sig dem. Det var inget tal om att gå i livbåtarna och branden, som alla hade märkt var inget att bry sig om.

Sänkts av släckningsvatten
Plötsligt blev färjans slagsida allt värre och efter fem minuter gick fartyget till botten. Enligt en besättningsman kan det ha berott på att bildäcket fylldes med det vatten, som elden bekämpades med.

Abdel Nasr Raijan befann sig på övre däck tillsammans med sin bror när färjan försvann i djupet på väg från Dubah i Saudiarabien till Safaga i Egypten.

Brodern har han inte sett sedan dess och själv låg han 22 timmar i vattnet innan han svårt medtagen upptäcktes av ett fartyg på väg mot Suezkanalen.

Borde ha vänt
Abdel Nasr Raijan känner sig fortfarande fullständigt utmattad. Han fick massor av saltvatten i sig och ligger kvar på sjukhuset i Safaga, som dem flesta överlevande nu har lämnat.

Han undrar fortfarande, som så många andra, varför färjan inte vände och gick tillbaka den korta vägen till hamnen i Saudiarabien när det började brinna ombord, utan fortsatte mot Egypten.

Christer Fridén, Safaga
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".