Irak säger upp danska kontrakt

Nervositeten var igår stor vid Danmarks och Norges motsvarigheter till Svenskt Näringsliv. Näringslivsorganisationerna vägrade att kommentera söndagens irakiska beslut att säga upp alla avtal med danska och norska företag. Irak tackar också nej till allt bistånd från de båda länderna.

Det irakiska transportdepartementet beslutade igår att säga upp alla kontrakt som ingåtts med danska och norska företag, detta i protest mot teckningarna av profeten Muhammed som publicerats i Danmark och Norge. Det handlar enligt den irakiska regeringen bland annat om avtal för återuppbyggnad av hamnar, flygplatser och järnvägar.

Iraks transportminister Salam al-Maliki sa enligt nyhetsbyråerna AP och Reuters att hans departement inte heller kommer att ta emot några som helst bidrag från dom båda nordiska länderna.

”Detta beslut är taget för att protestera mot teckningarna av profeten Muhammed”,s a al-Malaki via sin talesperson.

Ekonomiekot har varit i kontakt med de två stora näringslivsorganisationerna i Norge och Danmark, som inte vill säga något om den nya förvärrade situationen för danska och norska företag, nervositeten var påtaglig och först i dag på förmiddagen säger sig de båda informationscheferna vara beredda att uttala sig om de uppsagda kontrakten.

Arla Foods är det företag med svensk anknytning som har drabbats hårdast av protesterna. Arla säljer just nu ingenting i dom muslimska länderna, vilket motsvarar en utebliven omsättning på 3,7 miljarder kronor årligen om bojkotten fortsätter. I Danmark har 170 mejerianställda permitterats, men här i Sverige syns ännu inga effekter, eftersom det främst är dansk mjölk som exporteras till de aktuella länderna, enligt kommunikationschefen Katarina Malmström.

Michael Österlund

michael.osterlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".