Stora aktieutdelningar i år

Många svenska storbolag kommer öka utdelningarna till aktieägarna i år.
TeliaSonera som kommer med sitt bokslut senare i veckan väntas dela ut mer än något annat företag runt 15 miljarder kronor.

Totalt kommer över 110 miljarder kronor betalas ut till ägarna, den bedömningen gör Föreningssparbankens investmentbank Swedbank, där Arvid Böhm är aktiestrateg.
I förra veckan kom nyheter om ökade aktieutdelningar från bland annat Ericsson och Volvo. Förutom direkta utdelningar väntas flera företag fortsätta med återköpsprogram av aktier.
Mer än något annat företag väntas TeliaSonera ge tillbaka till ägarna, när deras bokslut presenteras på fredag.

15 miljarder
Analytikerna tror att 15 miljarder kommer slussas tillbaka  i utdelning och återköp.Av företagens totala vinster så är det ungefär 45 procent, som delas ut till ägarna i år. Och enligt Arvid Böhm på Swedbank är det en historisk sätt ganska normal nivå.
Få experter ser några större problem med att så mycket av företagens vinster, nästan hälften, delas ut till ägarna. I alla fall inte på kort sikt. Men, Jonas Bäcklund som är vice analyschef på Handelsbankens investmentbank säger att det på sikt kan minska företagens investeringar.

Staten stor vinnare
Och vart då pengarna vägen, som delas ut till aktieägarna?
Ja, staten är en stor vinnare, både som stor aktieägare på börsen, bland annat i telia, och genom den skatt som tas ut på utdelningen.
En del av pengarna lämnar landet till utländska ägare,
men det mesta återinvesteras på börsen, enligt Arvid Böhm på Swedbank.

Erik Boman
erik.boman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".