Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Bolån med rörlig ränta ökar

Publicerat måndag 6 februari 2006 kl 10.00

Trots Riksbankens höjning av styrräntan så ökade andelen bolån med rörlig ränta i januari. Korta bindningstider ökade också sin andel medan långa bindningstider föll tillbaka. Det visar SBAB:s månadsstatistik över nyutlåningen till privatkunder.

Efterfrågan på bolån med rörlig ränta och med korta bindningstider ökade i januari. Andelen bolån med rörlig ränta ökade från 59 procent i december till 60 procent i januari och de korta bindningstiderna (1-4 år) steg från 21 till 23 procent. Däremot minskade andelen för de längre bindningstiderna (5-10 år) från 21 till 17 procent. Januari visar därmed en omsvängning från december då andelen bolån med långa bindningstider ökade kraftigt på bekostnad av lån med rörlig ränta.

Överraskande
- Det var överraskande att efterfrågan på lån med rörlig ränta ökade i januari. Signalerna från Riksbanken i december om en räntehöjning fick många att då välja bunden ränta. I januari verkar låntagarnas tidigare goda erfarenheter av rörlig ränta ha vägt tyngre än de räntehöjningar som aviserats från Riksbanken, säger Tomas Pousette, ränteanalytiker på SBAB.

Marginell höjning
En bidragande orsak till det fortsatt stora intresset för rörlig boränta är att den hittills bara höjts marginellt från bottenläget i höstas. Efterfrågan på olika bindningstider drivs mycket av skillnader mellan rörlig och bunden boränta. För närvarande är skillnaden ungefär 1,5 procentenheter mellan femårig bunden ränta och rörlig ränta.
- När Riksbanken gradvis höjer styrräntan kommer gapet mellan bunden och rörlig boränta att krympa. Det är därför troligt att vi får se ett ökat intresse för bunden ränta framöver, säger Tomas Pousette.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".