Gemensam vänsterlista i Uddevalla

Den förening som står bakom den gemensamma valsedeln inför höstens kommunval i Uddevalla, med vänsterpartister, miljöpartister och partilösa kommer att registreras hos Bolagsverket på tisdag.

Föreningen, Solidariskt Uddevalla, består av en tillfällig styrelse som valdes igår där två av de sex ledamöterna är vänsterpartister, trots att vänsterns partistyrelse säger nej till att vara med på listan.

– Jag tror att vi har den bästa kompetensen att bedöma vad som är bäst för vänstern i Uddevalla, säger Jarmo Uusitalo som varit medlem i vänsterpartiet i 33 år.

– Därför väljer vi det vi tycker är klokast för vänsterpartiet, nämligen att samarbeta.

Hur brett stöd räknar ni med att få i valet i höst?

– Vi utgår från att vi utan vidare kan få 25 procent av rösterna. Vi samlar människor från vänsterpartiet och långt in i socialdemokratin. I höst kommer ingen att kunna bilda majoritet utan vårt stöd.

– Det här kommer att förändra den politiska plattformen i Uddevalla helt och hållet, säger Jarmo Uusitalo.  

Ledande personer hoppat av
I kommunvalet 2002 fick vänsterpartiet 14 procent och miljöpartiet 4 procent av rösterna i Uddevalla. Sedan dess har flera ledande vänsterpartister hoppat av och till och med lämnat partiet i protest, både mot partiets politiska inriktning och mot partiledningens behandling av de så kallade förnyarna.

Avhoppen har helt enkelt lett till att det nu i praktiken inte längre finns så många vänsterpartister som är beredda att ställa upp på en egen valsedel för vänsterpartiet inför valet.

Partistyrelsen negativ
Men partiledningen säger nej till att låta vänstern dela en lista med miljöpartister och partilösa, alltså personer som lämnat vänstern.

– Partistyrelsen har sagt nej till bildandet av den här gemensamma listan. Det är klart att jag inte ser positivt på den, säger Anki Ahlstén, partisekreterare för vänsterpartiet.

Kan de bli uteslutna ur partiet?

– Det vill jag inte spekulera om nu. Det är alldeles för tidigt att ha sådana funderingar, säger partisekreteraren Anki Ahlstén.

Jan Andersson
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".