Byråkrati hinder för utländska entreprenörer

Migrationsverket får kritik för att göra det svårt för utländska entreprenörer att etablera sig i Sverige. Flera småföretagare klagar över för mycket byråkrati kring Migrationsverkets hantering av ärendena. En av dem är Ju-In Zhang som kommer från Kina.
Ju-In Zang är en av de som fått erfara att det kan vara krångligt för utländska entreprenörer att etablera sig i Sverige. Hon vet inte om hon får fortsätta med sitt företag eftersom hennes uppehållstillstånd måste förnyas varje år under de första åren. Migrationsverket har bara ett par handläggare på de flera hundra ansökningar från entreprenörer som kommer in varje år och det kan ta flera månader att få svar på ansökan. Kai Hammerich är generaldirektör på myndigheten Invest in Sweden som ska locka utländska företag till Sverige och som har möten med Migrationsverket om hur små och stora företag snabbare ska komma igenom processen. - Vi har ett regelsystem som är 30 år gammalt. Många myndigheter gör så gott de kan med de resurser det har, men vi är överens om att det finns en hel del att göra för att bli mera effektiv, säger Kai Hammerich. Mindre diplomatisk är Bruno Ahlkvist på Invest in Gävleborg, en regional organisation som vill locka företag till området. Han berättar bland annat om ett fall där en entreprenör från Indien startade företag i Sverige med flera anställda och sedan inte fick komma in i Sverige igen efter en resa - på grund av att uppehållstillståndet gått ut. På Migrationsverket medger Peter Fylking, som är samordnare på arbetstillståndsenheten, att servicen kunde vara bättre. Vi har inte tillräckligt med resurser för att klara av dom här ärendena på så snabb tid som vi skulle vilja, säger han.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista