1 av 2
Klicka och se räntans utveckling.
2 av 2
Stefan Ingves.

Riksbankschefen försvarar räntehöjning

På måndagen trädde den nye riksbankschefen Stefan Ingves fram för allmänhet och medier, och han gjorde det inför studenterna i Umeå. Hans tal kan betecknas som nyhetsfattigt, men han höll ändå fast vid Riksbankens beslut för ett par veckor sedan att höja reporäntan till 1,75 procent.

Stefan Ingves möttes av ett påtagligt medieuppbåd och av artiga applåder från ekonomistudenter i en fullsatt Aula Nordica på Umeå Universitet.

Vid beslutet i januari att höja räntan var det ett och annat ögonbryn som höjdes när Ingves själv inte var med och presenterade beslutet.

– Det var ju ingen stor sak. Det var ju så att de här frågorna hade diskuterats både mycket och ingående redan i december. Det innebär att alltihop var mycket förberett inte minst av Irma Rosenberg som höll på med det här. Då var det naturligt för henne att ta det, samtidigt som jag kunde ta den andra delen av det hela och diskutera med fullmäktige, säger Stefan Ingves.
Nu startar du från noll, och det här är din debut. Hur blev den, tycker du?

– Det ska ju andra avgöra.

Men vad tycker du själv?

– Det kändes bra.

Stefan Ingves första framträdande kan väl närmast betecknas som nyhetsfattigt och ingen hade heller väntat något annat. Han höll fast vid den bild av svensk ekonomi som fanns i januari när reporäntan höjdes med 0,25 procentenheter till 1,75 procent.

Trots den debatt och kritik som förekom då var det rätt att höja räntan, anser han.

– Ja, visst var det rätt.

Varför?

– Den allmänna ekonomiska utvecklingen är god, och mot bakgrund av den analysen kom då direktionen fram till den slutsatsen att det var läge att höja räntan.

Det var ju en del kritik mot detta, bland annat från statsministern?

– Ja, det är ju direktionen som diskuterar vad som sker i den svenska ekonomin, och när räntan bör höjas. Mot bakgrund av den allmänna ekonomiska utvecklingen gjorde vi samtliga i direktionen den bedömningen att det var dags.

Hur ser du på det faktum att det blir debatt om beslutet?

– Den allmänna räntenivån påverkar ju många i den svenska ekonomin, och då är det inte så konstigt att det finns olika åsikter om det. Det får man ta, säger Stefan Ingves.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".