Mycket är oklart om hallen.

Många oklarheter kring olyckshall i Polen

En dryg vecka efter takraset i södra Polen som dödade 63 människor framkommer fler och fler oegentligheter i ansvarsfrågan. Klarlagt är att det var det tjocka lagret av snö och is på taket som fick det att braka ihop, men inte vem som bär ansvaret.

Det var taket, stort som en fotbollsplan, i mässhall nummer ett på Katowices internationella mässa som brakade ner över 500 mässbesökare för en dryg vecka sedan.

Vem som är ägare till Katowices internationella mässa kan synas vara en enkel sak att reda ut, men har visat sig vara en oerhört komplicerad fråga. Ägartrådarna går från Katowice i södra Polen till London och Moskva men ännu har åklagare och polis inte lyckas reda ut ägarförhållandet.

Lika mystiskt är det på andra håll.

Domstol stoppade skottning
En domstol i staden Gliwice förklarade för tre månader sedan att Katowices internationella mässa inte behövde skotta snön från taken eftersom företaget befann sig i en tvist med ett försäkringsbolag.

Tvisten gällde hur mycket mässan skulle betala för en tidigare snöröjning vid problem för två år sedan med samma tak som störtade in för en vecka sedan. Hela 2,5 tusen ton snö och is hade samlats på taket vid olyckstillfället.

Andra besynnerligheter är att en arkitekt står som ansvarig för byggnaden som är en spansk konstruktion, trots att det var en annan arkitekt som utförde arbetet.

Konstruktör försökte ta sitt liv
En av konstruktörerna försökte härom dagen begå självmord men hittades i tid, och vårdas nu på sjukhus. I det avskedsbrev som han skrivit stod att han inte stod ut med tanken på att 63 människor dödats.

Även om polisutredningen ännu inte är avslutad är transport- och byggnadsministern Jerzy Polaczek övertygad om att korruption är en av beståndsdelarna i vad som ledde fram till den värsta katastrof i Polen på årtionden.

Kjell Albin Abrahamson, Warszawa
kjell_albin.abrahamson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".