Halkan ställde till det för trafiken

Snöfallet i Syd- och Mellansverige har det senaste dygnet orsakat flera hundra avåkningar när personbilar, lastbilar och även bussar, hamnat i diken längs vägarna. Dessutom har det inträffat åtskilliga kollisioner mellan olika fordon. Minst 50 personer har skadats till följd av olyckorna.

– Den här snön är så klen, så väldigt hal. Den packar sig och så fryser det underifrån, så det blir som en skridskobana, nästan, säger Ingvar Johansson, bilbärgare från Uddevalla.

Ingvar Johansson har själv varit ute på tio olyckor som orsakats av snöfallet det senaste dygnet. Det handlar framför allt om personbilar och lastbilar, men även bussar som inte kunnat köra upp för hala backar.

Skolbarn i bussolycka
Men bussar har också varit inblandade i flera olyckor. I Borås kanade en buss med 30-tal skolbarn in i en timmerbil som stod stilla i en backe. En del skolbarn skadades och fick föras till sjukhus vid olyckan.

Ute på gatorna var det också halt idag. I Karlstad fick Ann-Marie Lövén till och med bära sin rullator när hon skulle till sjukhuset i närheten.

– Det går dåligt, men jag har mig själv att skylla för att jag envisas med att ha den här, för den är så lätt annars. Men den är egentligen tänkt för innebruk, säger hon.

Försenad trafik och post
Till följd av snö och halka har busstrafik i hela Syd- och Mellansverige varit försenad idag. Det gäller också vissa tåg, liksom posten. Utdelningen av brev och paket skedde senare på flera platser.

– Själv drattade jag omkull. Det var halt, så jag halkade väldigt snyggt, säger Rebecka Starcke på posten i Uddevalla.

Vad säger folk när du kommer med paket försenad?

– De har förståelse idag. De ser väl själva hur det ser ut.

Jan Andersson
jan.andersson@sr.se

Roy Malmborg, SR Värmland
roy.malmborg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".