"Yttrandefrihet har inte vuxit på träd" löd ett av plakaten.

Stockholmsdemonstration för bilderna

På Sergels torg i centrala Stockholm samlades sent på måndagseftermiddagen representanter för olika kurdiska och iranska föreningar till en manifestation för yttrandefriheten. De stöder publiceringen av de mycket omstridda karikatyrerna av profeten Muhammed.

– Det handlar om de mest grundläggande principerna i demokratin, nämligen yttrandefrihet. Sakfrågan handlar om rätten att uttrycka sig, att kunna tala och trycka eller skriva det man tycker, säger Arezo Mohammadi från Kulturella föreningen för kurder i Sverige.

”Leve yttrandefriheten” stod det på de blå och röda banderollerna under vilka ett 40-tal personer från olika föreningar samlats för att visa sitt stöd för publiceringen av de uppmärksammade Muhammed-bilderna.

Genom att försvara publiceringen av bilderna försvarar man också grundläggande mänskliga rättigheter, säger Arezo Mohammadi.

– Det är ett stöd för yttrandefriheten. Rätten att publicera vilken bild som helst. Men samtidigt är syftet att visa att västvärlden klumpar ihop muslimerna. Man talar om dem muslimska världen, men vi vill säga att den muslimska världen inte representeras av de grupper som visas i tv-rutorna, säger Arezo Mohammadi.

Sara Hägg
sara.hagg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".