Konflikträdsla arbetsproblem inom kyrkan

I veckan tar Svenska kyrkan det första steget till att välja den första ärkebiskopen sedan kyrkans skilsmässa från staten. Den som väljs till ärkebiskop blir också överhuvud för en av Sveriges största arbetsplatser.

Men Svenska kyrkan som ska ta hand om andras själar har själv problem. Arbetsmiljöverket bedriver därför ett projekt i hela landet inriktat på just kyrkan. Under 2006 ska cirka 300 arbetsplatser inspekteras.

– Det kommer både brev och telefonsamtal till oss som beskriver vad som kan hända på en arbetsplats. Det kan till exempel handla om social utstötning eftersom någon envisas med att vilja prata om konfliktfyllda ämnen, säger Britt-Marie Kjölsrud som är arbetsmiljöinspektör på Arbetsmiljöverket.

20 gånger i Arbetsdomstolen
Sedan 2002 har Svenska kyrkan förekommit ett tjugotal gånger i arbetsdomstolen. De flesta stämningar gäller felaktiga uppsägningar eller avskedanden.

Samtidigt visar Arbetsmiljöverkets kartläggning att sjukskrivningar bland Svenska kyrkans 25 000 anställda i högre utsträckning än genomsnittet beror på sociala problem, till exempel relationsproblem med kollegor.

Under 2006 ska cirka 300 arbetsplatser inom Svenska kyrkan inspekteras av Arbetsmiljöverket.

Godhetskultur
Britt-Marie Kjölsrud talar om en godhetskultur inom kyrkan som slår tillbaka på kyrkan själv.

– Det för med sig att man lätt vill sopa konflikter under mattan, samtidigt som man är alltid är välkomnande och öppen utåt sett. Det innebär att bilden utåt inte alltid stämmer med den inre bilden, säger hon.

Samtidigt pekar Arbetsmiljöverket på en snårig organisation och att de kyrkopolitiker som sitter i församlingarnas kyrkoråd ofta inte är medvetna om sitt arbetsgivaransvar.

Konflikterna kan växa enormt
Konflikterna hinner växa enormt innan någon tar tag i dem. Ann-Sophie Hansson har undersökt den psykosociala arbetsmiljön inom Svenska kyrkan där hon själv har arbetat i femton år.

– När det gäller konflikter och problem är det nog inte värre i kyrkan än på andra ställen. Men det blir värre eftersom man inte hanterar det. I det kristna budskapet ligger att älska människorna och förstå hur de har det.

– Och när man då på den egna arbetsplatsen inte klarar av detta ses det som ett misslyckande. Problemen går så långt att de exploderar till slut. Alla mår dåligt och det blir kaos, konflikter och skandaler, säger hon.

Anna Gustafsson
anna.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".