Kollektivt elavtal ger borätter lägre pris

Det finns ett tiotal kommunala bostadsbolag som köper in elströmmen åt sina hyresgäster. Men det är bostadsrättsföreningarna som är föregångare inom det här området.

När bostadsrättsföreningen Kungsklippan i Stockholm, köpte in 2,5 miljoner kilowattimmar på ett bräde, minskade elkostnaden för varje hushåll med nästan hälften

– Den stora vinsten för oss var att vi kunde ersätta lägenhetsabonnemangen, plus att vi fick en betydligt lägre nätkostnad, överföringskostnad, eftersom vi är storkund och inte privatkunder, säger Roger Ekström i föreningen.

Nätavgiften halverades
I stället för 1 000 lägenhetsabonnemang, blev det bara tolv stycken, ett för varje hus i bostadsrättsföreningen Kungsklippan. Nätavgiften halverade till 15 öre kilowatten, alltså avgiften för att strömmen går genom ledningen.

Det var för sju år sedan, när elnätet skulle renoveras, som föreningen bestämde att man skulle köpa in elströmmen kollektivt.

Var och en av de 1 000 medlemmarna spar nu 1 200 kronor per år på elkostnaden. Det är en besparing på hela 47 procent. Totalt sparar hela medlemskollektivet 1,2 miljoner kronor årligen.

Elmätare i varje lägenhet
Det hushållen bland annat slipper betala är fasta elavgifter och abonnemangskostnaden. Varje lägenhet har dock elmätare så kallad impulsmätare med avläsning varje månad och betalning i efterhand för faktisk förbrukning.

Föreningen hade ett gynnsamt läge när man för fem år sedan skulle köpa in 2,5 miljoner kilowattimmar.

– Det är ju ganska mycket så det gjorde att vi kunde göra en ganska normal anbudsförfrågan hos de stora bolagen och se vem som kunde ge bästa pris. Ska man köpa så mycket på en gång får man ett bättre pris än när man kommer som en privatperson och ska förhandla, säger Roger Ekström.

Besparing på 30 procent
Föreningen bestämde sig för Graninge El och tecknade både rörliga avtal och flerårsavtal, Graninge som nu ingår i Eon. Kilowattpriset till medlemmarna är 26 öre. Totalt med alla skatter och avgifter inräknade är kilowattpriset 88 öre. Bara här gör medlemmarna en besparing på 30 procent.

Det enda svåra egentligen säger Roger Ekström har varit att informera medlemmarna om att det inte längre handlar om att välja ett eget elbolag.

– De fortsatte ju att få erbjudanden från olika bolag om att köpa el. det tog ett tag innan det hela landade och alla förstod att det är föreningen som köper elen till ett bra pris, säger Roger Eksröm.

Lars-Erik Backman
lars-erik.l.backman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".