Fritt val kan ge Uganda svenskt bistånd

Utgången av Ugandas första flerpartival på 25 år är avgörande för om Sverige kommer att återuppta direktbiståndet till regeringen.

Det klargjorde statssekreterare Annika Söder, när hon träffade president Museveni under ett valmöte i norra Uganda.

– Vi måste ta hänsyn till de människor i Uganda som behöver hjälp. Men också till de som förser dem med bistånd, i vårt fall de svenska medborgarna. Det dilemmat tror jag att regeringen förstår. Men de får hål i sin budget när många stora givare fryser delar av biståndet.

Förklarade du också vad som krävs för att Sverige ska tina upp biståndet?

– Jag sa att vi förväntar oss att valet som äger rum om knappt tre veckor ska vara fritt, väl genomfört och att regeringen och dess myndigheter ser till att det inte blir något våld vare sig före eller efter. Regeringen har det största ansvaret men oppositionen har också ett ansvar. Då kommer vi att ompröva hur vi gör med den delen som är fryst.

Sverige, liksom Storbritannien, betalade inte ut något direktstöd till Ugandas regering förra året. I december beslutade båda länderna att helt frysa budgetstödet. I Sveriges fall handlade det om 65 miljoner av det totala biståndet till Uganda på 335 miljoner kronor. 25 miljoner omfördelades till flyktingar i norra Uganda, och övriga 40 miljoner håller Sverige som ett lockbete för att Uganda skall gå i demokratisk riktning.

Biståndet viktigt
Halva Ugandas statsbudget består av utländskt bistånd, så en frysning är mycket kännbar för landets budgetplanering.

Men Annika Söders möte med Ugandas president blev ändå inte frostigt.

– Det är samma temperatur i vår relation som det har varit under ett antal år. Det är ingen överraskning för ugandierna att vi sätter arbetet i riktning mot demokrati och mänskliga rättigheter väldigt högt, säger statssekreterare Annika Söder.

Vincent Dahlbäck
vincent.dahlback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".