Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

KU höll utfrågning om tsunamin

Publicerat tisdag 7 februari 2006 kl 16.45
Konstitutionsutskottet höll utfrågningar på tisdagen.

Riksdagens konstitutionsutskott fortsatte på tisdagen utfrågningarna av ansvariga personer i sin granskning av regeringens hantering av flodvågskatastrofen. Per Thöresson, expeditionschef på utrikesdepartementet, Sveriges ambassadör i Thailand, Jonas Hafström och Räddningsverkets operativa chef Kjell Larsson frågades ut under dagen.

Expeditionschefen på utrikesdepartementet, Per Thöresson, befann sig på semester annandag jul 2004. Inför KU pressades han hårt av kristdemokraternas Peter Ahltin om hans reaktion på alla som ringde utrikesdepartementet på annandagen 2004.

Peter Ahltin frågade Per Thöresson om han inte hade frågat sig varför det var ett sådant tryck på UD:s telefonväxlar, och om det skulle avkorta hans semester.

– Som jag sa så är vi ganska många som i efterhand önskade att vi hade ställt lite mer kritiska frågor och varit lite mer fantasifulla. Men jag uppfattade det faktiskt då som en kapacitetsfråga, beroende på att det fanns oerhört många turister i regionen och deras anhöriga behövde få besked ifrån UD.

Men du drog aldrig slutsatsen att detta kunde vara ett mått på den tragedi som ägde rum i Thailand? frågade Peter Ahltin.

– Nej. Det gjorde jag inte, svarade Per Thöresson.

Just bristen på chefspersoner på utrikesdepartementet söndagen den 26 december 2004 när larmet om flodvågskatastrofen kom, anser expeditionschefen Per Thöresson idag var avgörande för att det inte fungerade som det skulle.

Han återvände till Stockholm först på tisdagen den 28 december. Från den tidpunkten var det han som hade det operativa ansvaret för utrikesdepartementets insatser.

Handboken på för låg nivå
UD har en handbok där det bland annat står att vid kriser ska regeringskansliet sätta ihop en beredskapsgrupp. Men Thöresson avfärdade handboken, som han tycker är omodern.

– Den ribba som läggs är väldigt låg. Den är orealistiskt låg. Det sägs i vår handbok att så fort en kris inträffar i en region där svenskar uppehåller sig ska man inkalla beredskapsgruppen. Det skulle innebära att beredskapsgruppen i stort sett skulle sitta sammanträdandes året runt, för det inträffar kriser så väldigt ofta, sa Per Thöresson.

”Det var kristallklart”
Sveriges ambassadör i Thailand Jonas Hafström frågades också ut på tisdagen och han uppfattade aldrig att utrikesdepartementet inte förstod omfattningen på katastrofen.

– Det var aldrig någon oklarhet, att Stockholm inte förstod den information vi skickade in. Vi fick aldrig några tecken, ingen sa att du måste nu ta den och den kontakten, för de förstår inte vad ni säger. Det var kristallklart redan från början, sa Jonas Hafström.

Ångrar sig inte
Jonas Hafström ångrar inte att han lämnade Bangkok och åkte iväg till katastrofområdet, trots att han saknades som chef i Bangkok.

– Hade jag inte åkt upp till Khao Lak, då hade jag stannat i Phuket. Då hade förmodligen ledningskapaciteten varit bättre. Men det pris jag då hade fått betala, det är att jag inte hade sett hur katastrofområdet var, jag hade inte kunnat rapportera till ledningen hur det såg ut.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Fredrik Furtenbach
fredrik.furtenbach@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".