Salmonellasmittan sprider sig

Utbrottet av salmonella i Skåne växer i omfattning. Smittan har hittills hittats på ett tiotal gårdar, och på tisdagen påbörjas provtagning på ett stort antal ytterligare gårdar, även i grannlänen. Jordbrukverket befarar att man kommer hitta betydligt fler fall.

– Nu tar vi prover på alla gårdar som har fått misstänkt smittat foder under en aktuell tidsperiod, så den egentliga spridningen vet vi inte förrän vi har fått provsvaren, säger Tomas Svensson på Jordbruksverkets smittskyddsavdelning.

Betyder det att ni räknar med att betydligt fler gårdar har smittan?

– Ja vi räknar med att vi hittar smitta hos ett antal av de här gårdarna.

Smittkällan är troligen importerat rapsmjöl som gått ut i foder från Lantmännens fabrik i Åhus.

Fabriken saneras
Fabriken har stoppats för sanering, men efter nya fall ska nu ytterligare 90 gårdar som fått foder därifrån undersökas. De flesta gårdar ligger i Skåne, men även några i Hallands, Blekinge och Kronobergs län.

På de gårdar som redan drabbats har salmonellan i de flesta fall begränsats till fodret och Tomas Svensson hoppas att få stopp på utbrottet innan alltför många djur hinner smittas.

Hittills har 1 300 grisar fått avlivas, på två olika gårdar, och det innebär ett stort avbräck för både producent och slakteri.

Undviker avlivning
--Vi kommer att undvika att avliva grisar så långt det är möjligt. En del av de salmonellatyper som vi har hittat kan vara allvarliga för livsmedelskedjan och där kommer vi inte att tveka att avliva grisar.

– I andra fall kommer de att avlivas av djurskyddsskäl därför att man inte får skicka grisar till slakt. Den delen försöker vi hålla nere så mycket som möjligt, säger Tomas Svensson.

Utbrottet i påminner samtidigt om det i Östergötland för två och ett halvt år sedan, som då var det största i modern tid.

Stora konsekvenser
Det fick stora konsekvenser både ekonomiskt och inte minst praktiskt för drabbade lantbrukare.

– Den största likheten är att det har varit fodret som är smittbäraren. Än så länge är det ungefär samma omfattning. Om vi kommer att hitta fler smittade gårdar eller ej vet vi inte ännu.

Vad tycker du själv om att detta kommer så pass tätt inpå?

– Det är oacceptabelt att det är på det sättet. Nu kommer man att titta över kontrollen av foder på foderfabriken som en konsekvens av detta, säger Tomas Svensson, Jordbruksverket.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".