Ny skarp kritik mot Integrationsverket

Integrationsverket får ännu en gång skarp kritik från Riksrevisionen. Verket brister i sin kontroll och sina rutiner för utbetalning av drygt 40 miljoner kronor i statsbidrag till frivilligorgansiastioner, skriver Riksrevisionen.

– Vi tycker att detta är allvarligt. Det vi ser är att man har ofullständig dokumentation, man saknar tydliga rutiner och man följer inte heller upp bidragen. Det här innebär att man inte följer förvaltningslagen i de delar som tala rom dokumentation.

– Det innebär också att Integrationsverket inte följer sina egna instruktioner fullt ut. Detta innebär ju att ansökningar riskerar att behandlas olika och i förlängningen också att man riskerar att betala felaktiga bidrag, säger riksrevisor Eva Lindström.

Kritik redan för tre år sedan
Redan 2003 riktade Riksrevisionen samma kritik mot Integrationsverket. Och fortfarande har alltså inget hänt, hävdar Riksrevisionen.

På Integrationsverket håller man till viss del med om kritiken men menar att man håller på att rätta till problemen.

– Vi har väl inte prioriterat den här verksamheten när det gäller tillräcklig kvalitetssäkring. Men det har pågått ett utvecklingsarbete under mer än ett år för att komma till rätta med de brister som har funnits i de interna rutinerna, säger Stig Kattilakoski, ansvarig för statsbidragen på Integrationsverket.

Om ni har jobbat med det så länge verkar det inte ha gått så bra?

– De förbättringar som vi nu kommer att vidta kommer att synas första när man reviderar 2006 års bidrag.

40 miljoner kronor varje år
Riksrevisionen har tittat på de drygt 40 miljoner kronor som Integrationsverket varje år delar ut till olika frivilligorganisationer för att främja integrationen och motverka rasismen.

Totalt fördelar verket omkring två miljarder kronor varje år där merparten går till kommuner och landsting i samband med flyktingmottagandet.

– Den här kritiken handlar om vår byråkrati, våra formalia, och Riksrevisionen har inte konstaterat att någon har drabbats av detta, säger Stig Kattilakoski.

Osäkert om någon drabbats
Men på Riksrevisionen är man inte lika säker på att ingen drabbats av de bristande rutinerna på Integrationsverket.

– Det är svårt att säga om någon har drabbats eller inte just för att dokumentationen brister. Det går inte att se i alla delar vad som ligger till grund för ett beslut, säger riksrevisor Eva Lindström.

Patrik Holmström
patrik.holmstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".