Berlepsch's paradisfågel.

Edens lustgård hittad på Nya Guinea

På Nya Guinea har forskare hittat vad de kallar en förlorad värld. I en otillgänglig djungelnatur har flera hittills okända arter av både växter och djur upptäckts.

Med hjälp av helikoptrar och fotvandring tog sig den internationella forskargruppen till Fojobergen på den indonesiska delen av Nya Guinea.

Enligt forskarna finns det ingenting som tyder på att människan tidigare har varit i det isolerade regnskogsområdet. Och det som forskarna fann gjorde dem religiöst entusiastiska.

– Det här är så nära Edens lustgård man kan komma på denna jord, säger forskningsledaren till brittiska BBC.

Nya arter
I den orörda naturen hittade man flera nya arter, både växter och djur.

Förutom ett 20-tal nya grodor och fyra nya fjärilar fann man under sin expedition i december förra året också den första nya fågelarten på ön på sextio år. Dessutom såg man två däggdjur som man tidigare trott var utdöda, ett slags myrpiggsvin och en liten luddig trädkänguru med lång svans.

Försvunnen fågel
Men allra gladast var forskarna över att ha hittat ”Berlepschs paradisfågel”. Upptäcksresande såg fågeln på Nya Guinea på 1800-talet, men sedan dess har den varit osynlig. Tills den alltså plötsligt en dag stod mitt i forskarlagets tältläger och utförde en parningsdans.

Forskningsledaren säger att han ägnat 20 år åt att studera paradisfåglar och konstaterar efter att ha sett parningsdansen på Nya Guinea att fågeln ”är ett förbannat sexigt djur”. 

Sara Stenholm, New York
sara.stenholm@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".