Bojkotten mot danska varor trappas upp

Bojkotten mot danska varor börjar nu märkas allt tydligare som en följd av konflikten kring de danska karikatyrerna av profeten Muhammed.

– Det är beklagligt men inte oväntat att svenska företag väljer bort danska komponenter i sina varor.

Det säger Mariane Castenskiold, chefskonsulent på organisationen Dansk industri efter att det småländska företaget Enertech bytt ut danska komponenter i sina exportprodukter efter påtryckningar från Jordanien och Saudiarabien.

Företaget säljer bland annat oljebrännare och ungefär en tiondel av exporten går till Mellanöstern.

Danska komponenter byts ut
Företaget Enertech ligger i Ljungby i Småland. Efter påtryckningar från Saudiarabien och Jordanien väljer alltså företaget att byta utdanska komponenter från sina exportvaror. Cirka var tionde exporterad vara går till Jordanien eller Saudiarabien.

Längre leveranstider
Företaget räknar inte med att förlora några pengar på det här, men leveranstiderna kan bli längre, det säger Helge Nilsson som är exportchef på Enertech.

Ekot har pratat med flera av organisationen Företagarnas lokalkontor, men ingen av dem har hört talas om att det ställts liknande krav på medlemsföretag.

Peter Johansson
peter.johansson@sr.se
med hjälp av Sveriges Radio Kronoberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".