Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

S för avlyssning i förebyggande syfte

Publicerat onsdag 8 februari 2006 kl 03.00

Telefonavlyssning i förebyggande syfte och buggning kommer att tillåtas om regeringen får som den vill. På tisdagen sa den socialdemokratiska riksdagsgruppen ja till de två lagförslagen från regeringen.

– Vill vi verkligen bekämpa den grova organiserade brottsligheten, så måste åklagare och polis få de här verktygen. Vi kan inte år efter år bara klaga på polisen, utan vi måste se till att de här brotten klaras upp och att skyldiga personer ställs till ansvar och döms, säger justitieminister  Thomas Bodström.

Frågan om buggning, avlyssning med hjälp av dolda mikrofoner, har diskuterats mycket länge. För sex år sedan sa juristerna i lagrådet nej till det förslag som dåvarande justitieminister Laila Freivalds presenterade.

Bara vid misstanke om allvarliga brott
En av de främsta invändningarna var att frågan om den så kallade överskottsinformationen inte hade reglerats.

Regeringens nya förslag innebär att polisen får rätt att bugga personer som är misstänkta för brott med ett minimistraff på fyra års fängelse, och narkotikabrott och grova sexualbrott som ger så långa straff.

Överskottsinformationen får bara användas om det handlar om lika allvarliga brott och när det gäller att förhindra nya brott.

– Det handlar om att säkra bevis, något som faktiskt ökar rättssäkerheten. Jag träffar många advokater som är av samma uppfattning.

Den socialdemokratiska riksdagsgruppen sa också ja till förslaget att polisen ska kunna använda sig av telefonavlyssning mot en person som misstänks kunna begå terroristbrott eller så kallat systemhotande brott mot till exempel rättsvårdande myndigheter.

Nej till husrannsakan
Förra året använde sig polisen av hemlig telefonavlyssning i drygt 700 fall. Den statistik som polisen redovisar till riksdagen visar att avlyssningen, detta år liksom tidigare år, hade betydelse för förundersökningen i ungefär hälften av fallen.

– Inte ens alla som är häktade döms. Då är det naturligt att telefonavlyssning inte ger resultat i samtliga fall. Vi skulle inte kunna använda oss av telefonavlyssning alls om vi krävde hundraprocentiga resultat, säger Thomas Bodström.

En utredning har förslagit att tillåta också husrannsakan i förebyggande syfte, men det har regeringen sagt nej till.

Alla personer som utsätt för någon typ av övervakning får också rätt till ett så kallat offentligt ombud, en person som ska se till allting görs enligt gällande regler.

Pontus Mattsson
pontus.mattson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".