Tidigt på morgonen var köerna till vallokalerna oändligt långa.

Stort väljarintresse för valet i Haiti

I förhållande till förväntningarna blev tisdagens val i Haiti en stor framgång. Stort och entusiastiskt deltagande och fram för allt inget våld. Haitierna själva var glatt överraskade. Men när dagen började såg det hotfullt ut.

Redan klockan sex på tisdagsmorgonen ringlade långa köer framför vallokalerna. När dörrarna till lokalen inte öppnade i tid eller när de öppnades bara lite grann för att släppa in små grupper av väljare åt gången blev det kaos och kalabalik.

Det såg hotfullt ut på många håll. Många var arga. På några ställen blev trycket så stort att dörrarna gav vika, och i rusningen som följde klämdes två människor ihjäl.

Rykten spreds
Under förmiddagen surrade också en mängd rykten.

– En våldsam demonstration är på väg från Cité Soleil.

– Det skjuts vilt i Bel Air.

– Hela Gonaive är i uppror för att vallokalerna inte öppnat.

Men det mesta var rykten eller överdrifter.

Visst förekom problem, men det var mest tekniska problem. De allra flesta som ville rösta kunde också göra det.

På eftermiddagen rådde en ovanligt högtidlig atmosfär i Port au Prince. Folk flanerade, lirade fotboll, samtalade, spelade domino, lekte med barnen. Allt det på gatan, där den kaotiska trafiken för en dag hade försvunnit.

Resultatet dröjer
Valet var ett massivt uttryck för längtan efter förändring. Och också för en vilja att delta.

Men det kommer att dröja innan valresultatet är klart. Minsta lilla misstanke om att allt inte går rätt till i röstsammanräkningen kan mycket väl förvandla framgången till ett nederlag.

Lars Palmgren, Port au Prince
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".