Nätpoker allt populärare spel.

S söker tillstånd för start av nätpoker

Det socialdemokratiska partiet och ungdomsförbundet SSU har ansökt hos regeringen om att få starta pokerspel på internet. Anders Jansson, vd på socialdemokraternas spelföretag A-lotterierna, säger att det är viktigt att folkrörelserna får möjligheter att vara med och konkurrera på spelmarknaden.

– Det har varit väldigt mycket ensidigt Svenska spel som fått koncessioner och annat, säger Anders Jansson, vd på socialdemokraternas spelföretag A-lotterierna.   

Inom kort börjar statligt ägda Svenska spel med poker på nätet, en spelmarknad som vuxit enormt de senaste åren.  

Även motionsförbund står bakom
Nu vill också det socialdemokratiska partiet och SSU vara med och tjäna pengar på nätpokern. Även motionsförbundet Korpen och Cykelförbundet står bakom ansökan.

A-lotterierna är mest känt för sina kombilotter, men företaget är också delägare i spelbolaget Spero som har skraplotter och även internetspel i form av bingo, keno och skraplotter.  

Finansmarknadsministern beslutar
I Visby i höstas gav dåvarande spelministern Bosse Ringholm Svenska spel ett inofficiellt förhandsbesked om att bolaget skulle få starta nätpoker. Samtidigt sa han att även andra svenska nätpokerarrangörer kunde tänkas få positiva besked, något som hans eget parti nu tagit fasta på.  

Beslutet ska tas av socialdemokraternas finansmarknads-minister Sven-Erik Österberg.

Moderat kritik
Moderaten Gunnar Axén är kritisk. Han säger att det är korruption om partiet ges nätpokertillstånd, när andra svenska företag och organisationer som som sökt tillstånd till internetspel tidigare, fått nej.

Folkhälsoinstitutet har sagt att nätpoker, tillsammans med Jack vegas, tillhör de mest spelberoendeframkallande spelen. 

– Det är givetvis med största sannolikhet på det viset att nätpoker och Jack vegas kan innebära en del risker, men det är väldigt många bolag som trummar de här spelen mot den svenska marknaden och vår förhoppning är att vi ska kunna göra det på ett socialt väldigt bra sätt, säger Anders Jansson.

Bengt Hansell
bengt.hansell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".