Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

AP- fond lämnar Skandia

Skandias största svenska ägare, statliga andra AP-fonden, ger nu upp motståndet mot Sydafrikanska Old Mutuals bud och säljer hela sitt aktieinnehav. Enligt Petter Odhnoff på andra AP-fonden är det ingen mening att vara kvar som minoritetsägare eftersom förtroendet för Old Mutual är förbrukat.

– Att sitta kvar som minoritetsägare i Skandia är inte speciellt attraktivt för oss när Old Mutual fått en bit över 70 procent, säger Petter Odhnoff på andra AP-fonden. 

– Vi har dessutom på den här tiden  vi har haft en dialog med Old Mutual och sett hur de agerar, så känner vi inte något förtroende för dem, och det gör att vi inte vill vara kvar.

Vad menar du med ”deras sätt att agera”?
– De säger att de ska ta hänsyn till minoriteter, och att de ska lyssna på minoriteter, jag känner inte att det är på det sättet de agerar, säger Petter Odhnoff.

Andra AP-fonden har ännu inte sålt sitt innehav på ungefär 3,5 procent av aktierna i Skandia. Men det är bara en formalitet, uppger andra AP-fonden. Försäljningen har både stor symbolisk och praktisk betydelse. Andra AP-fonden har varit ledande i motståndet mot det sydafrikanska budet och till och med köpt mer Skandia-aktier efter att budet blev känt. 

Andra AP-fonden lämnar nu också sin plats i Skandias nomineringskommitté som arbetar med att ta fram en ny styrelse till den extra bolagsstämman den 21 februari.  

Sviker ni inte Skandia och de övriga minoritetsägarna i bolaget?
– Det kan man tycka, men för vår del så är det ju ett affärsmässigt beslut. Vi har nästan två miljarder investerat i Skandia och i ett läge där vi inte har förtroende för huvudägaren, känner vi inte att det är rätt att ligga kvar, säger Petter Odhnoff.

Andra AP-fonden räknar med att göra en reavinst på ungefär en miljard kronor genom försäljningen av skandiainnehavet. 

Patrik Holmström
patrik.holmstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".