Kommuner uppmanas att ta emot fler flyktingar

Integrationsverket går nu ut på bred front för att försöka få de allra flesta av landets kommuner att ta emot nyanlända invandrare.  Betydligt fler väntas i år få uppehållstillstånd, jämfört med de senaste åren, bland annat på grund av den tillfälliga asyllagen.

Nu måste landets kommuner ställa upp, enligt Sven-Ove Johansson på Integrationsverkets utvecklingsavdelning. Annars finns risken att personer blir sittande i Migrationsverkets flyktingbostäder.

– Nu när de här personerna får sina uppehållstillstånd är de väldigt angelägna om att komma igång med sina nya liv. Om det tar flera månader innan de kommer igång,  så vet vi av erfarenhet att entusiasmen och motivationen sjunker, säger Sven-Ove Johansson.  

Organiserat mottagande
Integrationsverket räknar med att kommunerna i år kommer att behöva ta emot omkring 26 500 personer som får uppehållstillstånd. Vad det handlar om är ett organiserat mottagande där kommunerna ordnar med bland annat bostad, utbildning och praktik för de nyanlända invandrarna.

Men de introduktionsplatser som finns idag är alldeles för få, och kommer mot slutet av året inte att räcka på långa vägar, eftersom allt fler personer kommer att ha fått sina uppehållstillstånd.

Integrationsverket bad nyligen 133 kommuner om att öka sitt flyktingmottagande. I dagarna får ytterligare 90 kommuner som inte har några avtal alls om att ta emot flyktingar, en förfrågan om att ordna introduktionsplatser. Integrationsverket vädjar om snabba svar. 

Inget avtal i Danderyd
Danderyd är en av de kommuner som inte har avtal om flyktingmottagande. Integrationsverket vill nu att kommunen ska ta emot omkring 100 personer. 

Men det är inte möjligt, enligt det moderata kommunalrådet Gunnar Oom.

– Det är inte realistiskt, de lägenheterna finns inte. Det här handlar inte om att lägga människor i en gymnastiksal utan om ett ordinärt boende. Det finns inga tomma lägenheter i Danderyd, säger han.

Brist på bostäder
Bristen på bostäder är ett problem som många kommuner påpekat när de fått förfrågan om att ta emot flyktingar. 

Men Sven-Ove Johansson på integrationsverket tycker att det är ett dåligt argument.

– Det är egentligen inget skäl för att inte ta emot flyktingar, för det har aldrig byggt på att det skulle funnits tomma bostäder. Tanken är att kommunen har makten att komma över de bostäder de har i sina kommunala bolag, så att man kan ta lägenheter till den här gruppen efterhand som det omsätts lägenheter, säger han.

Karin Runblom
karin.runblom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".