Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Borgerliga vill ha fritt val för patienter och äldre

Patienter ska fritt få välja var de ska behandlas och av vilka läkare och äldre fritt få välja sitt boende. Valfrihet är det genomgående temat i den borgerliga alliansens välfärdsrapport som presenterades i dag.

– Patienter och äldre har blivit väldigt mycket objekt i Sverige i vård och omsorg i dag. Vi vill ta makt från politiker och profession och ge till de enskilda patienterna och äldre, säger kristdemokraten Maria Larsson, ordförande i den borgerliga alliansens välfärdsgrupp.

I det här läget mår folk ofta ganska dåligt. Är det inte bättre att bara garantera en bra vård, i stället för att de ska behöva välja så mycket?

– Man behöver inte välja. Men den som inte är nöjd har ingenstans att gå idag, och då vill vi ge möjligheten att också välja. Men det är ett frivilligt val, och vill man inte välja så kan man mycket väl avstå, säger Maria Larsson.

För att hjälpa patienterna i deras val ska exempelvis sjukhusen vara tvungna att informera om kötider men också om kvaliteten, exempelvis hur många patienter som drabbas av återfall efter en behandling.

Akutsjukhus ska få drivas med vinst
De borgerliga partierna är också överens om att privata bolag ska få driva akutsjukhus med vinst.

Inom äldreomsorgen ska kommunerna vara tvungna att berätta för de äldre om vilka äldreboenden och vilken hemtjänst de kan välja mellan. 

Finansiering oklar
Den borgerliga alliansens välfärdsgrupp har tidigare också presenterat en rad förslag som berör handikappade, psykiatrin och folkhälsan. Men hur mycket allt kostar och hur det ska betalas återkommer partierna till. 

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".