Vattenfall i tysk storaffär

Svenska Vattenfall betalar omkring åtta miljarder kronor för ett ökat ägande i Staden Hamburgs kraftbolag. Samtidigt betalar bolaget närmare en miljard kronor till staden för att få minska personalstyrkan i bolaget.
För tre år sedan köpte Vattenfall 25 procent av aktierna i Hamburgs kraftbolag HEW. Sedan dess har bolaget samlat på sig ytterligare andelar i bolaget och om affären går igenom kontrollerar Vattenfall mer än 98 procent av aktierna i HEW. Affären måste dock först godkännas av stadens stadsfullmäktige och senat. I köpeavtalet förbinder sig Vattenfall att förlägga vissa framtida funktioner i staden. Det handlar om verksamheteter som krafthandel, it-funktioner och Vattenfalls europeiska försäljningsavdelning, som är iriktad på nationella kunder. Till år 2005 har Vattenfall förbundit sig att ha minst 3000 anställda i Hamburg. I dag har bolaget mellan fem och sex tusen anställda i staden.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".