Nya rön ändrar inte kostcirkeln.

Mindre fett minskar inte risk för sjukdom

Att bara minska mängden fett ger inget skydd mot cancer och hjärt- och kärlsjukdomar. Det visar en studie med nästan 50 000 medelålders kvinnor, som publicerats i den amerikanska läkartidningen Jama.

Men svenska Livsmedelsverket kommer inte att ändra sina kostrekommendationer om att minska totalintaget av fett till befolkningen.

– Vi kommer naturligtvis att studera resultaten mycket noga. Men den här studien planerades i början av 90-talet med syftet att minska risken för bröst- och grovtarmscancer och man byggde på de kunskaper man hade då, säger Åke Bruce som är professor på Livsmedelsverket.

Den amerikanska studien som publicerades på onsdagen visar att det inte räcker med att äta mindre fett och mer frukt och grönsaker för att minska risken för hjärt- och kärlsjukdom, grovtarmscancer eller bröstcancer.

Amerikansk studie
I studien ingår 50 000 amerikanska kvinnor i åldrarna 50 till 79 år. Under de åtta år som studien pågick fick runt 20 000 av dem information och motiverades till att minska fettmängden och öka mängden frukt och grönsaker i kosten. Resten av kvinnorna fick ingen särskild kostinformation.

Trots att kvinnor som informerades minskade sitt fettintag med tio procent och åt mer frukt och grönsaker så minskade det alltså inte risken för vissa cancertyper och hjärt- och kärlsjukdomar.

Men att därifrån dra slutsatsen att det nu är riskfritt ur hälsosynpunkt att äta fet mat stämmer inte, enligt Alicia Wolk som är professor i epidemiologi vid Karolinska institutet.

Ökad vikt risk i sig
Hon pekar exempelvis på att studien inte syftade till att gå ner i vikt. Om man äter mer fett och går upp i vikt ökar det i sig risken för andra sjukdomar.

Hon betonar också att studien påbörjades för 15 år sedan och att man nu vet att det inte räcker med att tala om fettintag generellt, utan att man måste skilja på vilken typ av fett man äter.

– Att minska totalt fettintag räcker inte. Vi måste ha mycket mer specifika rekommendationer. Det är viktigt att skilja på olika typer av fett, säger Alicia Wolk.

Anna Gustafsson
anna.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".