Familj kan avvisas efter utflykt till Norge

De gömda flyktingfamiljerna skulle få en ny chans att stanna i Sverige tack vare den tillfälliga asyllagen. Men bland andra familjen Tejic riskerar att avvisas från Sverige på grund av en åtta timmars utflykt till Norge. (P4 Extra)

I lagen står det att det är den sammanhängande tiden man varit i Sverige som räknas, inte den sammanlagda tiden.  

Pappan Zoran Tejic vet inte längre hur han ska hålla modet uppe inför barnen.

– Vi har tillbringat tre år här i Sverige. Nu försöker de övertala oss till att vi bara varit här i ett och ett halvt år. Jag försöker dölja det så mycket jag kan för barnen. Men det är inte lätt, det är svårt, säger Zoran Tejic.

Familjen Tejic har bott i Sverige i tre år. Barnen Alex som är sju år och Maja som är tio år går i vanlig svensk skola. Alex har bott nästan halva sitt liv i Sverige och pratar bättre svenska än serbiska.

Tillfällig lag i höstas
Det var just sådana familjer som skulle få stanna i Sverige efter att socialdemokraterna kommit överens med samarbetspartierna om en tillfällig lag som ger alla gömda flyktingfamiljer en ny prövning.

Familjen Tejic åkte till Norge över en dag på sin advokats inrådan, för att sedan kunna söka uppehållstillstånd igen enligt den gamla lagen.  

Men nu har ordvalet i lagtexten gjort att miljöpartiet och socialdemokraterna är på kollisionskurs i flyktingfrågan igen.  

Brott mot uppgörelsen
Miljöpartiet tycker att en alltför bokstavlig tolkning av ordet sammanhängande är ett brott mot uppgörelsen från i höstas.  Anledningen till att ordet finns med i den nya lagen, är att människor som redan har lämnat Sverige eller som har bott länge någon annanstans, inte ska kunna få uppehållstillstånd här.

Men enligt miljöpartiet ska inte några timmars utflykt till Norge vara avgörande för om en familj får stanna. 

Men migrationsminister Barbro Holmberg håller inte med. 

– När det gäller sammanhängande och sammanlagda, det är ju inte en byråkratisk lek med ord. Jurister måste ju se till det som står i lagen, och står det sammanhängande så är det sammanhängande, säger Barbro Holmberg.  

Ci Holmgren
ci.holmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".