Handläggare köpte sprit under avvisning

Två handläggare på Migrationsverket i Göteborg som skulle avvisa en man till Turkiet försökte  utnyttja mannens boardingkort, för att köpa vin, sprit och cigaretter.

– Det som har hänt är att två handläggare på Migrationsverkets förvarsenhet i Göteborg i samband med att man har skjutsat en person till flygplatsen för vidareresa hem till Turkiet har använt mannens boardingkort och handlat en del varor i butiken på Landvetter. Det handlar om ett par flaskor vin, en flaska sprit och en limpa cigaretter.

– På vägen ut påträffades de av tulltjänstemän som förklarade att så här får man inte göra. Då lämnade handläggarna tillbaka varorna och lämnade flygplatsen, säger Stefan Bergman som är enhetschef på förvaret i Göteborg.

Skulle avvisas
Det var den 15 januari som handläggarna från förvaret i Göteborg följde med mannen till flygplatsen när han skulle avvisas till Turkiet.

Men det var först i torsdags som Stefan Bergman via tullverket fick reda på vad som hade hänt.

De båda handläggarna är inte i tjänst, men uppbär lön. Ännu har inga beslut fattats på Migrationsverket om vad som ska hända med de båda anställda.

”Det är så lågt”
Stefan Bergman ser mycket allvarligt på det som har hänt.

– Det allvarligaste är att dessa två handläggare har med sig en person som ska avvisas, som är frihetsberövad och som de har ansvar för. Han har inte mycket att säga till om och det har de utnyttjat för sin egen vinnings skull. För att komma över några askar cigaretter och några flaskor vin. Det är så pass lågt och upprörande, säger Stefan Bergman.

Karin Runblom
karin.runblom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".