Palestinska demonstranter kastar sten mot observatörsstyrkan i Hebron.

Observatörer evakuerades efter attack

Den internationella observatörsstyrkan Tiph i Hebron på Västbanken, där också svenskar ingår, har attackerats av arga palestinier. De våldsamma protesterna mot karikatyrbilderna på Muhammed fortsätter och har krävt människoliv.

– Unga killar kastade sten på oss så fort de såg oss i fönstren. Det är ren tur att ingen blev skadad, säger Gunhild Forselv, taleskvinna för Tiph.

Tiph består av obeväpnade observatörer från Sverige, Norge, Danmark, Italien, Schweiz och Turkiet. Styrkan upprättades efter en massaker 1994, då en judisk bosättare sköt ihjäl 29 palestinier i Hebron.

De flera hundra palestinierna försökte också tända eld på kontoret, som protest mot publiceringen av karikatyrbilderna på Muhammed.

”Sorgligt”
Styrkan, där tolv svenska och flera andra européer ingår, är stationerad i Hebron sedan flera år tillbaka för att övervaka situationen mellan palestinier och israeler.

– Vi håller just nu på att organisera en evakuering till Tel Aviv, säger taleskvinnan. Det är sorgligt, men vi hoppas kunna komma tillbaka, säger hon.

Evakueringen genomfördes under onsdagseftermiddagen.

De nordiska utrikesministrarna uppmanar den palestinska myndigheten att försöka få ett stopp på våldet som riktas mot den internationella observatörsstyrkan i Hebron.

– Det visar hur långt den här krisen har eskalerat, säger utrikesminister Laila Freivalds.

– Det här är mycket sorgligt för den här insatsen i Hebron är ett viktigt inslag i det internationella samfundets ansträngningar för att få till stånd en fredsprocess mellan Israel och palestinier. Kan man inte fullfölja det här uppdraget så är ju det ett bakslag. 

Beredskap ta hem Afghanistanstyrka
Protesterna fortsätter även på andra håll i den muslimska världen.

Svenska Afghanistankommitténs kontor väster om Kabul attackerade på onsdagen av demonstranter som slog sönder kontoret, men ingen kom till skada.

Organisationen utländska medarbetare har beordrats hålla sig inomhus, enligt nyhetsbyråerna.

I den södra delen av Afghanistan rapporteras om fyra döda och flera skadade efter ett upplopp nära en amerikansk bas.

Enligt det svenska försvaret hålls fyra av flygvapnets Herkulesplan i beredskap för att kunna flyga ut svenskar, som hotas i samband med protester mot Muhammedbilderna.

I Bangladeshs huvudstad Dacha demonstrerade över tusen muslimer. Demonstranterna brände den danska flaggan och tågade mot den italienska ambassaden.

Karwan Tahir
karwan.tahir@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".