Liten rörlighet mellan öst och väst i EU

EU-kommissionen uppmanar EU:s gamla medlemsländer att sluta att oroa sig för att bli översvämmade av billig arbetskraft från de nya medlemsstaterna i öst. De är relativt få invånare från det gamla östblocket som flyttat västerut, visar en rapport som presenterades i Bryssel på onsdagen.

Invandringen av arbetskraft från EU:s nya medlemsländer har varit begränsad. Mindre än en procent av arbetskraften i de gamla EU-länderna utgörs i dag av medborgare från det forna östblocket.

Det konstaterar EU-kommissionen och den uppmanar de gamla EU-länderna att på nytt fundera på om de verkligen behöver de restriktioner på invandringen från EU:s nya medlemsländer som de haft sedan utvidgningen den 1 maj 2004.

Begränsad rörlighet
Rörligheten mellan de gamla och nya EU-länderna är så begränsad att den inte påverkar arbetsmarknaden i väst, anser EU-kommissionen.

Tolv av EU:s gamla medlemsländer har olika restriktioner för att kunna kontrollera arbetskraftsinvandringen från de nya medlemsländerna. Men EU-kommissionen pekar nu på att de tre länder som öppnade sina gränser för arbetskraft från de nya medlemsländerna har tjänat på att göra det.

Flera vill öppna gränser
Sverige, Storbritannien och Irland har haft hög ekonomisk tillväxt, sjunkande arbetslöshet och ökad sysselsättning under de snart två år som deras gränser stått öppna för arbetskraft från öst.

Flera länder bland andra Finland och Spanien överväger nu att också öppna sina gränser för arbetskraft från det forna östblocket. Holland och Belgien funderar på att släppa på sina restriktioner inom industrisektorn. Men Frankrike, Italien och Tyskland verkar vilja behålla sina övergångsregler så länge EU tillåter, det vill säga till 2011.

Kerstin Brostrand, Bryssel
kerstin.brostrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".