Vinstrekord för SEB och Vattenfall

Det är rekord på rekord när storbolagen lägger fram sina bokslut. På onsdagen kom bokslut från banken SEB och från statliga energijätten Vattenfall.

Det är så uppskruvad stämning hos företagens informationsavdelningar att de har svårt att skilja på orden hittills och någonsin.

Följdriktigt heter det numera alltid att bolaget gör sitt bästa resultat någonsin.

Och det kan ju kännas lite deppigt rent av och särskilt med tanke på att också 2006 anses kunna bli ett rekordår för många bolag.

Nya rekordvinster väntas
Svensk ekonomi är nästan dopad valåret 2006 och det bäddar för nya rekordvinster även i år.

För banken SEB är rekordnoteringen 11,2 miljarder kronor.

Räntenettot är skillnaden mellan bankens ränteutgifter och ränteinkomster och det steg med 5 procent till 14,3 miljarder kronor.

Provisonsnettot steg med 26 procent och förklaringen är bland annat ett kraftigt lyft för bankens courtage- och kortverksamheter.

Banken ökar utdelningen till aktieägarna med 40 öre till 4:75.

Bästa året hittills för Vattenfall
Även för statliga energijätten Vattenfall ligger fokus på rekordvinsten. Det blev det bästa året hittills, och vinsten steg till 26,3 miljarder före skatt, och omsättningen ökade till 129,2 miljarder kronor.

Utvecklingen är fortsatt stark i Tyskland, och vd Lars Josefsson kan glädja sin ägare med att utdelningen ökar från 5,6 till 5,8 miljarder kronor.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".