Arabiska karikatyrer demoniserar judar

De karikatyrer på profeten Muhammed som har väckt vrede bland muslimer världen över skiljer sig inte särskilt mycket från arabvärldens antisemitiska karikatyrer. Att demonisera judar och de judiska ledarna är vardagsmat i arabisk press.

Många nazityska karikatyrtecknare från 30- och 40-talen skulle känna sig riktigt som hemma om de kunde bläddra igenom några årgångar av till exempel egyptisk dagspress.

För där finns gott om kroknästa smutsiga judar som gärna dricker blod, helst då palestinska barns blod. Eller också sitter de hatfyllda och penningstinna på en jordglob och bestämmer över världens öde.

Naziuniform
Den numera sjuke premiärministern Ariel Sharon var ett mycket omtyckt objekt för arabiska karikatyrtecknare. Han avbildades ofta iförd tysk naziuniform, men med davidsstjärnan istället för hakkorset på den obligatoriska armbindeln. Och liknande bilder börjar nu dyka upp på Sharons efterträdare Ehud Olmert.

Det tycks inte finnas några som helst moraliska eller etiska betänkligheter eller begränsningar i yttrandefriheten när det gäller att avbilda judar som upphovet till det mesta som är uselt här i världen. Och det gäller inte bara Egypten utan de flesta arabländerna.

”Bara berättigad kritik”
Många kan därför tycka att de arabiska protesterna mot de danska Muhammedbilderna är att kasta sten i glashus.

Men när omvärlden klagar på de här grova tecknade attackerna på judar håller de flesta arabiska publicister och debattörer inte med. Det som vi tycker är ohöljd antisemitism är med arabiska mått mätt bara berättigad kritik mot Israel och dess ledare. Och förresten är det inte antisemitism, får man ofta höra, för också araber är semiter och vi kan ju inte vara emot oss själva.

Dessutom, framhåller man gärna, skändar inte arabisk press de judiska profeterna. Men det behöver inte vara av hänsyn till judendomen utan för att de flesta också är profeter inom islam.

Christer Fridén, Kairo
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".