Torstensson.

"Ge företagarna bättre skyddsnät"

De borgerliga partierna vill att företagarnas sociala skyddsnät ska bli bättre. De borgerligas gemensamma näringslivsgrupp föreslår att företagare ska få bättre sjukpenning, a-kassa och föräldraförsäkring.

– Vi har ett regelsystem i Sverige som krånglar till det för företagarna, som utgår från att vi i princip ska vara anställda. Vi ser inte behovet av nya företagare, vi ser inte behovet av att unga och kvinnor träder ut på företagararenan. Vi har en och en halv miljon människor som är heltidsarbetslösa eller deltidsarbetslösa och dem måste vi skapa nya möjligheter för med riktiga jobb, säger centerpartisten Åsa Torstensson, som är ordförande i gruppen.

Samma som för anställda
Konkret föreslår den borgerliga arbetsgruppen att företagarnas föräldraförsäkring ska beräknas på samma sätt som för anställda. I dag är företagarnas ersättning per dag lägre eftersom de anses arbeta fler dagar i veckan än anställda.

A-kassan vill de borgerliga förbättra genom att den baseras på det år av de tre senaste åren som företagaren tjänade bäst. I dag beräknas a-kassan på ett genomsnitt av de senaste tre inkomståren.

Ett annat förslag är att den som startar ett aktiebolag och blir sjuk under de första åren ska få en sjukpenning som motsvarar genomsnittet i branschen. Vid företagsstarten är ofta lönen låg och därmed blir sjukpenningen i dag ofta dålig.

Ändra attityder
Att det exempelvis kan vara svårare att kontrollera om en egenföretagare är sjuk än en anställd, ser inte Åsa Torstensson som något skäl för att ha tuffare regler för företagare.

– Den typen av attityder där man pekar ut företagaren som mer benägen att fuska, det är den attityden jag är mycket intresserad av att ta bort.

Snart har de sex borgerliga arbetsgrupperna presenterat sina slutförslag. Men den ekonomiska gruppen kommer enligt vad Ekot erfar just nu att avstå från att lägga förslag på flera planerade områden.

Gruppen lämnar inget förslag om hur det kommunala utjämningssystemet ska ändras. Frågan är svår och i stället blir förslaget att tillsätta en utredning ifall det blir borgerlig regering i höst.

En annan uppgift var att ändra bostadsbidraget för att minska marginaleffekterna, men inte heller där har partierna lyckats.

Hur fastighetsskatten ska avvecklas har varit en annan svår fråga, också där lär det dröja innan partierna enas.

Mats Eriksson
mats.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".