Kommunal kluvet till plusjobben

Fackförbundet Kommunal agerar olika i olika kommuner när det gäller plusjobben och vad plusjobbarna ska få göra på arbetsplatserna. En del kommuner, som Finspång, säger helt nej till plusjobbare inom äldreomsorgen, medan till exempel Gävle vill att plusjobbarna ska gå in och göra ordinarie arbetsuppgifter i just äldreomsorgen.

– Vi tycker att det här är ett sätt för en långtidsarbetslös, vi ser möjligheter för den personen att få en god inblick i omvårdnadsarbete och vi ser det också som en rektyteringsmöjlighet för kommande pensionsavgångar, säger Hans Forsberg, ombudsman för kommunal i Gävle.

– Vi tycker också att den ordinarie personalen skulle kunna få delta i det här jobbet, guldkanten runt omvårdnaden, att kunna läsa och åka ut med pensionärerna och göra aktiviteter som man normalt inte hinner med.

Inte ordinarie arbetsuppgifter
I Gävle vill alltså fackförbundet Kommunal att plusjobbarna ska få gå in och göra ordinarie arbetsuppgifter i äldreomsorgen, men det vill inte kommunen så nu försöker man enas om begränsningar som ledsagning, tidningsläsning och liknande uppgifter.

Men i många andra kommuner i landet så är det Kommunal som sätter gränser för plusjobben och som också kommer att bevaka så att inte plusjobbarna gör arbetsuppgifter man inte kommit överens om. Det visar Ekots enkät om plusjobben till landets kommuner.

Finspång är en av de kommuner där facket gått riktigt långt i sina restriktioner för där har Kommunal helt sagt nej till plusjobbare inom äldreomsorgen och barnomsorgen eftersom man är rädd att plusjobbare där skulle göra vikarierna arbetslösa.

Färre vikarier
– Om man går in i barnomsorgen till exempel så kommer vikarierna där att få ännu mindre chans att komma in eftersom förstärkningen av personalgruppen gör att man inte kommer att ta in så många vikarier när det är någon sjuk eller frånvarande. Och när det gäller äldreomsorgen använder vi oss av 120-130 vikarier, timvikarier, i månaden och så är det också underbemannat där så därför säger vi nej på det området, säger Kommunals ombudsman i Finspång Sven-Olov Carlberg.

Kommunal på en ort vill alltså ha in plusjobbarna helt på arbetsplatsen medan man på en annan ort säger helt stopp. Och Benita Westin ombudsman på Kommunals arbetslivsutvecklingsenhet är förvånad över dom stora skillnaderna.

– Jag tror att det beror på okunskap, att man inte tagit del av det som vi har sagt från centralt håll. För mig låter det lite konstigt att man gör det olika för vi har ju ändå skrivit avtal om arbetsuppgifter och plusjobben ska vara ett nettotillskott i arbetslaget, precis som man skrev i propositionstexten, säger Benita Westin, ombudsman på Kommunal.

Jenny Sanner Roosqvist, Gävle
jenny.roosqvist@sr.se

Research Victoria Gaunitz
victoria.gaunitz@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".