En värdetransport rånades och besköts vid en stormarknad i Uppsala.

Kritik mot ensambemanning efter nytt rån

Den värdetransport som rånades i Uppsala vid lunchtid på onsdagen hade bara en väktare. Det råder olika uppfattningar om huruvida detta är ett avtalsbrott eller ej. Företaget Securitas anser att det är förenligt med reglerna att ha ensambemanning medan Transportarbetareförbundet anser att det strider mot den överenskommelse som finns.

– Det är någonting som strider fullständigt och i sin helhet mot de intentioner, diskussioner och överläggningar som vi har haft mellan oss och företagen och som också är sanktionerat av Arbetsmiljöverket. Så det känns skrämmande att man återigen fuskar med det som vi diskuterar och är överens om.

Vid lunchtid på onsdagen rånades en värdetransport i stadsdelen Stenhagen i Uppsala. Det är det första värdetransportrånet i år efter en serie uppmärksammade rån förra året.

Det var två rånare som överföll den ensamme väktaren när han lämnade en stormarknad och skulle kliva i transportfordonet. Bytet blev dock inte stort, rånarna kom på sin höjd över några tusen kronor. Trots ett stort polispådrag kom rånarna undan och är fortfarande på fri fot.

Men att det skulle vara emot en överenskommelse med facket att köra transporter med bara en väktare tillbakavisas bestämt av Stefan Wikman, informationschef på Securitas Värde.

– Angående en- eller tvåmansbemannade värdetransporter så har vi haft en verenskommelse med Transportarbetareförbundet i många år om att vi kan få ha fordonen enmansbemannade under vissa förutsättningar.

Så det var inget konstigt att väktaren var ensam?

– Absolut inte, han hade den tekniska utrustning i fordonet som vi och Transport är överens om att man ska ha för att få utföra värdetransport ensam, säger Stefan Wikman, informationschef på Securitas Värde.

Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".