Condoleezza Rice.

USA anklagar regeringar för upplopp

USA har hittills hållit en låg profil i bråket kring publiceringarna av Muhammedkarikatyrerna. Men på onsdagskvällen hördes betydligt tuffare anklagelser från USA:s utrikesminister Condoleezza Rice. Hon sa att Iran och Syriens regeringar ligger bakom delar av upploppen och medvetet underblåser hat mot väst.

– Jag har inga som helst tvivel om att Irans och Syriens regeringar har underblåst och stöttat våldet och använt protesterna för sina egna syften, sa Condoleezza Rice.

Det var en sammanbiten amerikansk utrikesminister som under en frågestund med journalister anklagade två av USA:s huvudfiender, Iran och Syrien, för att ligga bakom delar av den senaste tidens upplopp och våld efter publiceringar av Muhammedkarikatyrerna.

Regisserade upplopp
Condoleezza Rice sa också att upploppen i Iran och Syrien inte har varit några spontana uttryck för vanliga människors ilska, utan välregisserade föreställningar. Iran, sa Rice, har inte ens försökt dölja sin inblandning.

USA har fram till nu hållit en mycket låg profil i Muhammedkonflikten.

Med 150 000 soldater på plats i Irak väger förstås Vita Huset och regeringen sina ord i den här känsliga frågan på guldvåg.

Mer än att fördöma våldet har USA fokuserat på vikten av att inte kränka och skända religionen. Upploppen runt om i världen har inte heller varit någon toppnyhet här i USA.

Pekar ut fiender
Men nu pekar alltså utrikesminister Rice ut två av landets främsta fiender som delaktiga i våldet. Hon menade att Iran och Syrien utnyttjar situationen för att underblåsa hat mot västvärlden.

Också president George Bush höll en hårdare ton när han talade om Muhammedkarikatyrerna på en presskonferens efter sitt möte med Jordaniens Kung Abdullah.

– Jag ber regeringar runt om i världen att stoppa våldet och visa respekt, sa George Bush.

Sara Stenholm, New York
sara.stenholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".