Protester har riktats bland annat mot Norge.

Norsk tidningsman ångrar publicering av karikatyrer

Norge är ett av de länder som också dragits in i konflikten om Mohammedteckningarna. Den norska tidningen Magazinet publicerade teckningarna från Jyllands-Posten. Idag, efter många mordhot, ångrar chefredaktören Vebjörn Selbekk publiceringen.

– Jag ångrar mig självklart. Hade jag vetat på förhand vad jag utsatte mig själv, min familj och norska intressen för, då hade jag inte tryckt det.

Du ångrar dig på det rent personliga planet?

– Ja, jag ångrar mig först och främst att jag sårat muslimska, religiösa känslor. Det var inte vår avsikt, säger Vebjörn Selbekk.

Vebjörn Selbekk säger att han fått över 40 mordhot sedan publiceringen den 10 januari. Hatbrev har strömmat in till tidningen och han blivit fotograferad för arabiska hemsidor på internet. Den senaste tiden har han levt dygnet runt med polisskydd.

Magazinet publicerade den 10 januari teckningarna från Jyllands-Posten, med syfte att få igång en debatt om yttrandefriheten och Islam.

– Redan dagen efter publicering fick jag två bilder av brända lik med e-post. Det var inte roligt. Man har tagit bilder av mig och lagt den på arabiska internetsidor som vi vet används av terrorister och extremister. Det är skrämmande. Som familjefar är det extra obehagligt, säger Vebjörn Selbekk.

Ägs av Livets ord
För några veckor sedan var den lilla tidningen Magazinet helt okänd för de flesta i Norge. Det är en tidning med en liten upplaga ägd av församlingen Livets ord i Sverige.

Men efter publiceringen av teckningarna står tidningen plötsligt i centrum. Många fördömer publiceringen, men det har också mötts med sympatier.

På redaktionen, på paradgatan Karl Johan, har blommor strömmat in från läsare och allmänhet. Till de anställdas uppskattning.

Dialog med muslimer
De omtalade teckningarna har publicerats i flera stora norska tidningar, i Aftenposten och Dagbladet bland annat. Men när Norges statsminister Jens Stoltenberg talat om publiceringen har försökt att tona ned betydelsen genom att peka på den lilla okända tidningen, säger Vebjörn Selbekk, som nu tagit avstånd från teckningarna och försöker få en dialog med muslimer.

– Vi har idag haft ett samtal med det muslimska rådet här i Norge. Vi får se vad det leder till, säger Vebjörn Selbekk.

Sören Granath, Oslo
soren.granath@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".