Förberedelserna pågår fortfarande inför OS.

Hemmapubliken kluven inför OS i Turin

Vinter-OS i Turin står för dörren. På fredag invigs spelen, men fortfarande byggs det på arenorna och entusiasmen bland stadens invånare över vad som väntar de närmaste veckorna är inte alltid översvallande.

– Det har varit några hårda år för Turin inte minst på grund av Fiats problem, säger Louisa Rossi.

Hon ser fram emot spelen och hoppas att OS ska bli en vändpunkt för Turin och regionen Piemonte. Hon står tillsammans med en väninna och kikar in genom presenningar och stängsel för att få en skymt av Medal placa, en futuristisk konstruktion till jättescen mitt i centrala Turin där alla olympiska medaljer ska delas ut.

Lovar att allt ska bli klart
Med mindre än 48 timmar kvar tills spelen invigs hamras och svetsas det för fullt där, och på många andra av OS-anläggningarna. Som så ofta dagarna före invigningen av ett olympiskt spel kämpar arrangörerna mot klockan, och lovar att all ska vara klart i tid.

Turin har smyckats inför OS. Träd är behängda med glittrande neonkonstverk och på ett av stadens torg spelar ett isberg av plast musik.

Turinbornas entusiasm över att staden ska stå OS-värd varierar. En äldre man säger att han efter sju år av förberedelser är utled och bara vill att det ska vara över.

Hemmapubliken inte övertygad
Hans irritation tycks delas av många. OS-arrangörerna har trots påkostade kampanjer inte riktigt lyckas sälja in spelen till den egna befolkningen. Många biljetter är fortfarande osålda.

Men Ivan Moroni som också nyfiket försöker få en skymt av miljonbygget Medal placa tror att det hinner vända.

– Man får acceptera att stora evenemang av det här slaget har både för och nackdelar. Det är trångt och rörigt nu. Men i slutänden tror jag staden kommer att må bra av det här, säger han.

Anders Pontara, Turin
anders.pontara@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".