Amir Heidari. Foto: Sven-Erik Sjöberg/PrB.
Amir Heidari.

Omfattande flyktingsmuggling inför rätta

Uppdaterad 16:00
En omfattande människosmugglingshärva håller på att rullas upp i Göteborg. Enligt åklagaren har verksamheten pågått under förra året och i år tills den avslöjades nu i februari. På torsdagen hölls häktningsförhandling vid Göteborgs tingsrätt mot nio personer för inblandning i härvan.

Tingsrätten hade avsatt två misstänkta per timme i schemat för häktningsförhandlingarna.

Exakt hur omfattande härvan egentligen är, vill ingen säga. Men av de nio personer som begärdes häktade är tre misstänkta för att de ska ha använt eller försökt ha använt, falska pass när de kom till passkontrollen på Landvetters flygplats i Göteborg. De kom då från Iran.

Organiserad smuggling
De sex andra är alla misstänkta för grov organiserad människosmuggling, eller för att ha hjälpt till med människosmugglingen som, enligt åklagaren ska ha pågått i fjol, och ända fram till för så sent som för några dagar sedan.

Det ska vara en organisation som ligger bakom människosmugglingen. En av männen som nu häktades är den kände flyktningsmugglaren Amir Heidari som avtjänat flera fängelsestraff för att, som han sagt i olika intervjuer, hjälpt människor fly. Trots att han suttit i fängelse i både Sverige och Danmark, i sammanlagt 13 år, har han fortsatt med sin verksamhet.

”Gör inget brottsligt”
Sedan 1983 har han, enligt egen utsago, hjälpt ungefär 200 000 människor att komma till västvärlden, av dem 37 000 till Sverige från framför allt Iran och Irak. I dag begärs han alltså häktad igen.

Amir Heidari tycker inte han gör något brottsligt, eftersom han anser att det inte kan vara olagligt att hjälpa människor att fly. Det säger Heidaris advokat Hans Gestadius.

– Han har inte medverkat till något sådant brott, han har som rådgovare för en organisation som hjälper människor att fly lämnat vissa råd och det har skett utan ekonomisk ersättning. Det är en rent humanitär insats som han har gjort, säger advokat Hans Gestadius.

På vilket sätt då?

– Genom att hjälpa folk att fly från länder där de utsätts för repression av olika slag. När de inte kommer ut på vanligt sätt så hjälper den här organisationen personer att fly helt enkelt, det är inte svårare än så, säger Hans Gestadius.

Jan Andersson, Göteborg
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".