Bötesförslag mot kommuner får kritik

Regeringsförslaget att straffa kommuner med höga böter om de bryter sina löften till äldre som lovats särskilt boende får kritik från bland andra Kommunförbundets ordförande Ilmar Reepalu, tillika socialdemokratiskt kommunalråd i Malmö. Förslaget är enligt honom osakligt och illa underbyggt.

– Jag är förvånad över att man lägger fram ett sådant förslag på ett så dåligt underlag, säger Ilmar Reepalu.

Enligt äldreomsorgsminister Ylva Johansson får många äldre ja till särskilt boende av socialnämnden i sin kommun, men sedan händer ingenting och de gamla kan inte överklaga; man kan inte överklaga ett ja.

Böter på 1000 000 föreslås
Regeringens förslag innebär att de kommuner som inte uppfyller sina löften skall kunna få böta upp till 1000 000 kronor.

Flera kommunpolitiker som Ekot tala med säger att man vet inte hur många äldre som fått ja, men som ännu inte fått plats i särskilt boende. Lennart Prytz, socialdemokratiskt kommunalråd i Lund, säger att allt fler äldre vill ha vård i hemmet och inte i särskilt boende och han är kritisk mot regeringsförslaget.

Efterlyser utredning
Kommunförbundets ordförande Ilmar Reepalu efterlyser en ordentlig utredning så att man vet vad man talar om.

– Det är mycket möjligt att det finns delar där det här fungerar dåligt. Då tycker jag att Ylva Johansson ska se till att ta reda på hur det här är, och det gör man normalt med en ordentlig djuplodande utredning på det, i stället för att ungefär som en tidningsjournalist eller så, agera på en fråga, säger Ilmar Reepalu.

I Ekot på torsdagsmorgonen sa äldreomsorgsminister Ylva Johansson så här:

– Vi vet inte heller hur många av de här individerna som har blivit erbjudna plats i ett särskilt boende och som har tackat nej.

Osakligt enligt Reepalu
Man kan inte enligt Kommunförbundets ordförande Ilmar Reepalu lägga fram ett förslag om man inte vet hur det ser ut i verkligheten - det är osakligt:

– Enligt den radiointervjun kunde jag inte se att det fanns någon saklig grund som hon kunde föra fram eller att hon gjort någon utredning som har redovisats för oss, utan det känns mer att en minister i ett visst läge ville visa kraftfullhet eller vad det nu kan vara, säger Ilmar Reepalu.

Jens Ericson, Malmö
jens.ericson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".