Stora löneskillnader för plusjobb

Det är stora skillnader i vad kommunerna betalar sina plusjobbare i lön. Det visar en enkät som Ekot har gjort. De allra flesta kommuner kommer att ge avtalsenlig lön, men i till exempel Gagnef i Dalarna så får alla plusjobbare minimilön oavsett vad de arbetar med.

– Det är ju bättre än a-kassa och aktivitetsstöd, man får ju mer i månaden, men det är knepigt när Gagnef lägger sig på en nivå när andra kommuner kan ligga högre, säger Helen Regnell, långtidsarbetslös i dalakommunen.

Om Helen Regnell får ett av kommunens plusjobb så kommer hon att tjäna 15 000 kronor i månaden - oavsett vad hon jobbar med - eftersom Gagnef är en av dom kommuner som inte ger sina plusjobbare lön efter kollektivatalet utan håller sig till avtalets minimilön.

”Statens bidrag räcker inte”
En orsak är att Gagnef annars inte skulle ha råd enligt kommunens personalman Göran Eriksson.

– Det första skälet är att bidragen från staten inte räcker till så mycket mera - det täcker inte hela vår lönekostnad, säger Eriksson.

– Det andra skälet är att de utför inte precis samma jobb som våra ordinarie anställda och det vore då inte helt rätt att de ska ha samma lön, anser han.

Skillnad på flera tusen kronor
Om Helen Regnell hade varit arbetslös i till exempel Östersund istället så hade hon kunna få flera tusen kronor mer i månaden. För där kommer de ansvariga, precis som i majoriteten av landets kommuner, att ge plusjobbarna löner efter kollektivavtalet - något som kommer att kosta Östersunds kommun runt 4,6 miljoner kronor.

Det är det värt anser vänsterpartisten Stefan Konradsson, som är ordförande i personal- och organisationsutskottet i Östersund.

– I kommunerna precis som i övriga samhället sker pensionsavgångar och vi har rekryteringssvårigheter. Kan vi då få in personer i den kommunala verksamheten som finner det här intressant och spännande och kan tänka sig en anställning i kommunen så tycker jag nog att de här 4,6 miljoner kronorna är väldigt väl investerade pengar för att vi ska klara verksamheten i framtiden, säger Konradsson.

Självklart att tacka ja
Helen Regnell i Gagnef hoppas snart få besked om hon får plusjobba som extraresurs i skolan - och blir hon erbjuden ett plusjobb så är det självklart för henne att tacka ja.

– Absolut, jag får ju mer i månaden än jag har nu. Och så vet jag vad jag ska göra två år framåt - det är ett plus bara det, säger Regnell.

Jenny Sanner Roosqvist, SR Gävle
jenny.roosqvist@sr.se
Anders Ferm, SR Dalarna
anders.ferm@sr.se
  
Victoria Gaunitz, research
victoria.gaunitz@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".