Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Vinst men nytt sparpaket för SAS

Publicerat torsdag 9 februari 2006 kl 12.20

Det skandinaviska flygbolaget SAS lyckades vända verksamheten till vinst 2005. Det visar bokslutet, men samtidigt lanseras nu ett nytt sparpaket meddelar VD Jörgen Lindegaard.

– Det har vi sagt redan efter tredje kvartalet att vi ville få ett antal bolag som gick med vinst under 2005, men vi måste göra mer, säger Jörgen Lindegaard.

Det är några av bolagen som inte går bra och som visar förlustsiffror. Är det där sparpaketet ska sättas in?

– Ja, det är det. Sparpaketet är ju den här gången ett sparpaket per bolag. Men det gäller ju även delar som går bra, men där det fortfarande kan ske förbättringar, förklarar Lindegaard.

Blir det färre anställda?

– Det tror jag inte för vi ser också en tillväxt.

Har vänt till vinst
Turnaround 2005 lyckades, kan man säga. Det blev en vändning till vinst för SAS. Inte mycket men det kan jämföras med förlusten på två miljarder för 2004

Efter mycket kraftiga sparåtgärder på sammanlagt 14 miljarder kronor under några år så har kostnaderna sänkts i SAS med 30 procent sedan 2002, så kan SAS nu redovisa en vinst efter skatt på 573 miljoner kronor för det fjärde kvartalet, jämfört med en förlust på 395 miljoner kronor samma period 2004.

Nytt besparingsprogram inleds
Men det räcker inte att SAS nu går med vinst för första gången sedan 2000, utan koncernen har inlett ett nytt besparingsprogram på 200 miljoner kronor för 2006.

Det handlar om att långsiktigt stärka konkurrenskraften i flera av koncernens enheter. SAS ser förutsättningar för resultatförbättring framöver. En viss osäkerhet råder dock mot bakgrund av hård konkurrens och höga bränslepriser.

SAS Sverige går dåligt
Två av de nationella bolagen inom Scandinavian Airlines fortsätter att tynga resultatet. SAS Danmark redovisar en helårsförlust på 615 miljoner kronor efter finansnetto, medan resultatet för SAS Sverige blev en förlust på 397 miljoner kronor. Men det blir alltså inga personalminskningar.

SAS Braathens i Norge redovisar däremot en vinst på 897 miljoner kronor. Scandinavian Airlines International redovisar en knapp förlust på 43 miljoner kronor.

Fler passagerare
För hela 2005 gjorde bolaget en vinst på 418 miljoner kronor jämfört med en förlust på 1,8 miljarder kronor för hela 2004. Vägen dit har gått över försäljning av aktier, plan och byggnader.

SAS har redan tidigare redovisat ökad passagerartillströmning under slutet av förra året, och nu kommer det svart på vitt när siffrorna visar att omsättningen ökade till 16,3 miljarder kronor under fjärde kvartalet från 14,9 miljarder kronor ett år tidigare.

Tommy Fredriksson, reporter
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".